Вулин: Муслију позива на трећи балкански рат и отцепљење

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин рекао је да председник Националног савета Албанаца Јонуз Муслију, изјавом да Прешево, Бујановац и Медвеђа треба да се припоје Косову и Албанији, позива на трећи балкански рат и рушење уставног поретка и територијалног интегритета Србије.

Александар Вулин је у Бујановцу рекао да Јонуз Муслију својом изјавом позива на рат и на отцепљење дела територије Србије.

"Његова изјава је јасан напад на уставни поредак и територијални интегритет Републике Србије. Ово треба да коментаришу надлежни државни органи и Јонуз Муслију би за ово морао да одговара", рекао је Вулин.

Навео је да изјава Јонуза Муслијуа није нека политичка изјава нити лични став, већ позив на рушење уставног поретка и угрожавање територијалног интегритета Србије.

"Ово је наставак онога што је учинио Еди Рама, што је наставио Хашим Тачи, то је позив на трећи балкански рат за стварање 'велике Албаније'", изјавио је министар новинарима.

Позвао је Европску унију и НАТО да реагују и казне Едија Раму што покушава да изазове балкански рат.

"Онај ко мисли да ће се рат водити само на територији Србије, заборавља да се 'велика Албанија' протеже и на Македонију, и на Грчку, и на Црну Гору. Никада се ниједан балкански рат није водио на територији само једне земље и зато НАТО треба да обузда своју чланицу Албанију", нагласио је Вулин.

Истакао је да Србија жели мир и стабилност у региону и да не жели да ратује.

"Ми немамо ниједну дечју главу за бацање. Албанија Едија Раме изгледа да има вишак дечијих глава. Изгледа да има вишак глава да баци у неком бесмисленом балканском рату. Када нас следећи пут будете питали зашто набављамо 'мигове' и покушавамо да јачамо своју земљу, прочитајте изјаве Едија Раме и Хашима Тачија па нас поново питајте зашто се трудимо да Србија буде војно, економски и политички јака и стабилна. Само јака Србија може да сачува мир", истакао је Вулин.

Затражио је и од Националног савета Албанаца да се изјасне да ли је то њихов став или само изјава једног човека.

Општина Бујановац одбија да помаже Народну кухињу

Александар Вулин је, током посете Црвеном крсту у Бујановцу, изјавио да локална самоуправа у том месту већ неколико година одбија да помаже рад Народне кухиње.

Он је казао да једино држава помаже да најсиромашнији Срби, Албанци и Роми у Бујановцу добијају оброке у Народној кухињи.

"Влада Републике Србије брине о свакој локалној самоуправи, о сваком човеку на својој територији, а Општина Бујановац није у стању да води рачуна ни о 1.200 својих становника који се хране у Народној кухињи. Влада је за функционисање Народне кухиње у Бујановцу обезбедила 17,1 милион динара и још милион је уложено за обнову опреме у кухињи. Општина Бујановац је једина локална самоуправа која одбија да учествује у финансирању Народне кухиње", нагласио је Вулин.

Секретар Црвеног крста у Бујановцу Братислав Лазаревић подсетио је да је по броју од 1.200 корисника Народна кухиња друга у Србији.

"Корисници су мешовити. Од 1.200 корисника 78 одсто су Роми, 12 одсто су Албанци и 10 одсто Срби. Зановили смо већину опреме и на тај начин штедимо енергију, а оброци су бољи и садржајнији", рекао је Лазаревић.

Министар Вулин је поновио да ће Влада Србије помагати и даље Народне кухиње и да ће свако коме је потребно добити помоћ без обзира на то које је вере и нације.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво