Омеровић: ЕУ мора да реагује на изјаву Јонуза Муслијуа 

Председник Одбора за људска и мањинска права српског парламента Мехо Омеровић позвао је међународну заједницу, ЕУ и све њене чланице да адекватно реагују на изјаву председника бујановачке општине Јонуза Муслијуа да "уједињења Албаније и Косова не може да буде без трију општина са југа централне Србије".

Омеровић, у писаној изјави достављеној медијима, истиче да је порука Муслијуа кулминација претходних изјава албанског премијера и косовског председника, Едија Раме и Хашима Тачија, о томе да ће се Албанија и Косово ујединити ако изостане њихова европска перспектива.

"Европска унија и њене чланице морају реаговати на овакве изјаве истом мером као што то често знају када говоре о угрожености националних мањина у Србији", навео је Омеровић.

Указује да су изјаве Раме и Тачија, које су претходиле изјави Муслијуа, остале без адекватне реакције међународне заједнице.

"Потпуна подршка стварању 'Велике Албаније' којој треба прикључити и три општине са југа Србије није само недопустива и запаљива изјава председника општине него је и деловање које само може утицати на дестабилизацију у региону", упозорио је Омеровић и додао да је свакоме јасно да би то довело до сукоба, али и преливања тих сукоба на простор Црне Горе, Босне...

Омеровић, такође, упозорава да су веома опасан сан о "Великој Албанији", али и последња изјава заправо само потврда очигледне координације албанских политичара и покушај да се на агенду Бриселског споразума, поред обавезе формирања Заједнице српских општина, сада стави и питање те три општине.

"Тешко је очекивати да се оваквим изјавама доприноси миру и стабилности посебно ако се има у виду да је Муслију и председник Националног савета Албанаца у Србији", навео је Омеровић.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 25. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи