Руска амбасада: Александровић да дискутује са изворима из Хрватске

Амбасада Русије реаговала је на изјаву украјинског амбасадора у Србији, на тему из које су земље средином деведесетих у Хрватској нелегално испоручени делови ракетног система С-300, сугеришући му да ту дискусију настави са високорангираним хрватским изворима, који су својевремено објавили ту информацију.

"Што се тиче његове тврдње да су руски хеликоптери, произведени и испоручени Хрватској 2007. и 2008. године, тобоже били коришћени у ратним дејствима петнаест година раније - па, такво је 'путовање у времену' могуће само у фантазијама поштованог амбасадора", наводи се у саопштењу руске амбасаде.

Амбасада наводи у саопштењу достављеном медијима да су те испоруке извршене у оквиру билатералног споразума о регулисању совјетског клириншког дуга у односу на бившу Југославију, о чему се детаљно извештавало преко званичних канала и медија.

Амбасадор Украјине у Србији Олександр Александровић негирао је, наиме, јуче да је његова земља испоручивала ракетне системе С-300 у Хрватској, рекавши да му је "занимљива" изјава коју је у том смислу Танјугу дао руски амбасдор Александар Чепурин.

"Било ми је занимљиво да прочитам о покушајима амбасадора Русије да одбаци оптужбе на рачун Русије у испорукама ракетских система С-300 у Хрватску 1995. године уз кршење ембарга ОУН. При томе, аутор изјаве оптужује Украјину, позивајући се на тако озбиљне изворе као што је 'интернет' и 'Викиликс', а помиње чак и неког 'руског медведа' ", навео је Александровић у изјави достављеној медијима.

Према његовим речима, испоруке наоружања различитих категорија за све земље света могу се видети у информацији о трговини оружјем и регистру конвенционалног наоружања објављеном на сајту УН, а на том списку, како наводи, није наведено да је Русија или Украјина постављала током последњих 25 године системе С-300 Хрватској.

При томе, наводи се да је Украјина доставила Хрватској пет авиона, а Русија - 10 хеликоптера, каже Александровић, а ту информацију, како додаје, потврђује и Стокхолмски институт за истраживања међународног мира.

Тај Институт наводи пошиљке пет авиона "миг-21 бис" из Украјине у Хрватску из 2013 -2014. године и слању 10 транспортних хеликоптера Ми-8МТ и Ми-171Сх, укључујући и оне за борбене акције 1992 -1993. године што је, како истиче украјински амбасадор, кршење ембарга УН.

Тврди да се информација о овоме појављује у националним извештајима Русије тек 2007. и 2008. године зато што је читава уплата за њих стигла тек у том периоду.

"Занимљиво је да у званичној изјави Министарства спољних послова Русије о поставкама система С-300 у Хрватску нема оптужби на рачун Украјине. Можда не би било лоше онда да господин Чепурин некако усагласи позицију и ставове из својих изјава са Москвом," каже на крају Александровић.

Руски амбасадор Александар Чепурин је у изјави Танјугу 17. априла рекао да су спиновања о наводним испорукама Хрватској ракетних система С-300 из Русије "лаж и провокација" с циљем да се нанесе штета Србији и њеном пријатељству с Русијом.

"Представници хрватске владе више пута су јавно признавали да је то наоружање стигло из Украјине. Да није спремно за употребу. Да су преварени. Касније су делови овог система отишли у једну трећу земљу. Погледајте интернет. Погледајте Викиликс", рекао је Чепурин.

Он каже да је свима познато ко је у међунационалним сукобима преоптерећеном региону Хрватску обилно снадбевао наоружањем и ко су били спонзори распада Југославије, а да сада неко покушава да изврне ситуацију наопако.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво