Тачи: Албанци у једној држави ако ЕУ затвори врата Косову

Уколико Европска унија затвори врата Косову – сви Албанци региона живеће у једној, јединственој држави како би се наставило са интеграцијом у европску породицу, рекао је косовски председник Хашим Тачи. Та изјава долази дан пошто је премијер Албаније Еди Рама рекао да је могуће да ће, уколико европска перспектива према Западном Балкану избледи, доћи до уједињења Косова и Албаније.

Хашим Тачи је у изјави за Радио Слободна Европа, не желећи да коментарише туђа мишљења, указао да Европска унија тренутно у односу са Косовом и Западним Балканом нема никакву визију нити управља интеграцијом или проширењем на земље Западног Балкана.

"Ово кашњење, овај застој и непостојање визије за Западни Балкан, нажалост, користе идеологије и неевропске земље и земље које нису у евроатлантском духу", рекао је Тачи.

Према томе, додаје, "блокада Европске уније према Косову и према осталим земљама Западног Балкана подстиче на идеје које су у супротности са нашом актуелном посвећеношћу евроинтеграцијама".

"Ако ЕУ настави са овим застојем и нејасним приступом, онда ће, наравно, свака земља донети одлуку о својој будућности, о својој сигурној будућности која води и према националној перспективи, али ми желимо да градимо мултиетничке државе", истакао је косовски председник.

Нагласио је да су "грађани Косова фрустрирани Европском унијом због блокаде, казне и неправде која се чини над њима у процесу либерализације виза".

"Док је Косово испунило све потребне критеријуме, неправедно је постављен услов о ратификацији демаркације са Црном Гором, навео је Тачи.

Премијер Албаније Еди Рама рекао је, у интервјуу за бриселски Политико, да ако перспектива за чланство Западног Балкана у ЕУ настави да бледи, не може да се искључи уједињење Албаније и Косова.

Број коментара 22

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво