Чепурин: Спиновања о испоруци С-300 лаж и провокација

Амбасадор Русије у Србији Александар Чепурин каже да су спиновања о наводним испорукама ракетних комплекса С-300 из Русије у Хрватску "лаж и провокација".

Њихов циљ је, истиче Чепурин у изјави за Танјуг, да се нанесе штета Србији, која чува и развија пријатељство са Русијом, те да се ослаби поверење између српског и руског народа.

"Још једном изјављујем да Русија никад није испоручивала наоружање кршећи међународне норме и ембарго на испоруку наоружања за земље бивше Југославије, који је успоставио Савет безбедности УН", истакао је Чепурин.

Додаје да је тај "информациони напад" био остварен уочи прославе за, како каже, Русе и Србе светог празника Ускрса – да буде што болнији и да се смање могућности реаговања.

Чепурин наводи да је интересантно да се прича о С-300 "убацује" у медије сваких пет-шест година и додаје да се добро зна да су се криминалне активности одвијале у троуглу "земља дестинације – посредник – Украјина".

"Представници хрватске владе више пута су јавно признавали да је то наоружање стигло из Украјине. Да није спремно за употребу. Да су преварени. Касније су делови тог система отишли у једну трећу земљу. Погледајте интернет. Погледајте Викиликс", рекао је Чепурин.

Наглашава да је свима познато ко је у региону преоптерећеном међунационалним сукобима Хрватску обилно снадбевао наоружањем и ко су били спонзори распада Југославије, а да сада неко покушава да изврне ситуацију наопако.

Чепурин је упитао зашто та прича, стара више од двадесет година, никад није била истражена и зашто наручиоци, посредници и испоручиоци нису изведени пред лице правде.

"Зашто су криминални трговци наоружањем, ови пси рата, потпуно безбедни? Приведите коначно ту причу крају. А Русију не треба да уплићете у то. Оставите руског медведа на миру", закључио је Чепурин.

Бивши председник Хрватске Иво Јосиповић поновио је тврдње које су ових дана изнете у јавност у Хрватској, наводећи да је тој земљи недвосмислено испоручен систем С-300, док бивши министар одбране Андрија Хебранг тврди да комплетан систем никада није испоручен Хрватској, нити је био у употреби.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво