Вучић сузио круг кандидата за премијера на два-три имена

Премијер Србије Александар Вучић рекао је да је сузио круг могућих кандидата за будућег председника Владе Србије.

Изабрани председник Републике је, после разговора са патријархом Иринејом, рекао новинарима да има два или три могућа кандидата за премијера.

"Моје је да у наредних месец дана изађем пред грађане са именом новог премијера", објаснио је Вучић.

Он је рекао да неки од тих кандидата јесу из СНС-а, а неки нису.

На питање да ли су међу њима министри Ана Брнабић, Ивица Дачић или Душан Вујовић, одговорио је да "неки јесу, а неки нису".

Упитан да ли очекује незадовољство неких у СНС-у ако премијер не буде из редова те странке, рекао је да увек има људи који су незадовољни.

Подсетио је да у странци има различитих људи, од грађанских либерала до националиста и комуниста.

Указао је да странка сада, према истраживањима, има рекордну подршку од 57 до 58 одсто, што, како је констатовао, никада нико није имао.

"Када имате, као што је имао Конрад Аденауер када је правио ЦДУ, људе различитих профила, наравно је да ће бити неких проблема и незадовољства", указао је Вучић.

Вучић је поновио да протесте сматра празником демократије и поручио да је стрпљење власти безгранично све док се протести дешавају у оквиру закона, док нема силеџијског и бахатог понашања.

Премијер је, одговарајући на питања новинара након разговора са патријархом Иринејом, рекао да без обзира на то колико има учесника, па и кад је реч о малом броју људи који изађу и блокирају улице, грађани треба да имају стрпљење, јер је то показатељ демократије.

"Поштујемо све, на то имају право, а наша толеранција и стрпљење су наша снага – снага демократског друштва", рекао је премијер.

Рекао је да је свестан да је већини грађана већ "преко главе" протеста и невоља због затварања улица за саобраћај, али их је замолио да разумеју да је наша потреба да свако може да изнесе своје мишљење све док не угрожава права и слободе других.

Како је рекао, већ су се грађани навикли на то да се у шест после подне улице затворе.

"И на то смо се навикли и то и није баш тако страшно, све док нема насиља, силеџијског и бахатог понашања и напада на институције. Све је то у реду, али када се употребе каменице, палице и песнице – та граница се неће прећи", поручио је Вучић.

Додао је да би једино волео да се у земљи мало више ради.

"Хоће да 'укину' и патријарха?"

Вучић je поручио, осврнувши се на коментаре на рачун патријарха Иринеја на Твитеру, да у Србији свако има право да се понаша како жели и сноси одговорност за то, али да увреде највише говоре о онима који вређају.

Вучић је новинарима рекао да свако има право да буде верујући човек или атеиста у Србији, али да не разуме увреде на рачун поглавара СПЦ.

"Патријарх са зечјим ушима, боље да су себи ставили не те, него неке друге уши, кад се тако опходе према патријарху", рекао је Вучић, коментаришући фото-монтажу која се појавила на Твитеру.

Премијер је рекао да је свако у Србији слободан да се понаша како жели и да сноси одговорност за то, али да то како се неко односи према патријарху, човеку таквог образовања и искуства, више говори о њему него о Иринеју.

"Ваљда је то неки нови принцип да укинемо и цркву", рекао је и додао да га не би изненадило, сада када се појављује велики број анархиста, анархосиндикалиста, различитих група у јавности, ни да се појави идеја да треба укинути и државу, фабрике...

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи