"Пријатељство Кине и Србије челично"

Председник Владе Србије Александар Вучић угостио је делегацију Комунистичке партије Кине, предвођену чланом Политбироа Централног комитета те партије Џанг Чунсијеном, који му је честитао победу на председничким изборима и захвалио на подршци коју Србија пружа Кини на међународном плану, пре свега ставом да подржава политику "једне Кине". Вучић је поручио да је сарадња Србије и Кине плодоносна на свим пољима.

Премијер Вучић је захвалио Кини на подршци суверенитету и територијалном интегритету Србије.

"Наша је политика непроменљива, а та политика је политика 'једне Кине' и ту код нас нема одступања, на сваком месту и у сваком тренутку", истакао је Вучић.

Премијер је изразио задовољство због посете кинеске делегације као још једне потврде "челичног пријатељства" и свеобухватног стратешког партнерства двеју земаља, које је видљиво и кроз учесталу размену посета на највишем државном нивоу. Српски премијер је истакао значај принципијелног кинеског става о непризнавању једнострано проглашене независности Косова и подршке Кине у међународним организацијама у вези са тим.  

"Србија поздравља јачање улоге Кине на међународном плану, посебно кроз иницијативу председника Си Ђинпинга 'Појас и пут'", истакао је Вучић.  

Указује на то да висок ниво политичких односа Србије и Кине прати убрзан развој привредне сарадње, како кроз билатералне односе, тако и кроз механизам Кина–ЦИЕЗ, о чему сведоче и инфраструктурни пројекти које реализују кинеске компаније у Србији.  

Каже да је сарадња Србије и Кине плодоносна на свим пољима, подсећајући да су нашу земљу у претходне три године посетили и председник и премијер Кине Си Ђинпинг и Ли Кећанг.

"Веома смо срећни што вас видимо у Србији, добро дошли у нашу земљу, осећајте се као код куће", рекао је Вучић и посебно поздравио члана Политбироа централног комитета КП Џанг Чунсијена, истичући да је својим доласком Србији учинио велику част.

Вучић је рекао да Кина у нашој земљи има искреног пријатеља. 

"Ми се тиме поносимо, то не кријемо ни на једном месту", рекао је Вучић и госте из Кине позвао да прошетају улицама Београда, наводећи да ће видети пријатељство обичних људи, јер Срби веома воле Кину и кинески народ.

Чунсиен: Хвала Србији за подршку политике "једне Кине" 

Члан Политбироа Централног комитета КП Кине Џанг честитао је премијеру Вучићу победу на председничким изборима и пренео поздраве кинеског председника и премијера.

Кинески функционер је захвалио премијеру Вучићу на подршци коју Србија пружа Кини на међународним плану, између осталог и ставом да подржава политику "једне Кине".

Џанг је рекао да је Србија све популарнија у Кини и да је видљиво све веће интересовање за развој билатералне привредне сарадње.

Упознао је премијера Вучића са позитивним кретањем економских показатеља, као и са планом кинеске државе и партије за развој кинеског друштва и економије, који подразумева и борбу против сиромаштва и модернизацију земље.

Премијер Вучић и Члан Политбироа Централног комитета КП Кине Џанг изјавили су да очекују да ће ускоро бити отворена директна авионска линија између Србије и Кине, што би умномоге допринело развоју сарадње, али и упознавању народа двеју земаља.

Састанку је присуствовао и амбасадор НР Кине у Србији Ли Манчанг.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво