Вучић и Мекејн о заједничким питањима, сарадњи, акцијама

Премијер Александар Вучић рекао је након сусрета са америчким сенатором Џоном Мекејном да су главне теме разговора биле питања одржавања регионалног мира и стабилности, међусобних односа, учешћа Србије у мешовитим војним вежбама, те да је посебно истакнуто истрајавање Србије у војној неутралности.

Вучић је Мекејну захвалио што је, како је рекао, најчешће присутан амерички сенатор у овом региону, и што му није тешко да чује и ствари које можда не жели.

"Упознао сам сенатора са ситуацијом у региону, рекао да ћемо као земља много снаге уложити у очување мира, говорио сам о нашој иницијативи да се настави дијалог са Албанцима у Бриселу, те да ћемо позитивно утицати на стање у региону, јер то је за нас од изузетног значаја", рекао је Вучић на прес-конференцији након сусрета са америчким сенатором. 

Премијер је истакао да је за стабилност и мир у региону веома битно да се на миран и најбољи начин реши проблем са формирањем владе у Македонији. 

Вучић је указао да је од супстанцијалног значаја за све нас на Западном Балкану да се у Македонији проблем реши. 

Нада се, каже, да ће, уз поштовање македонских закона, проблем бити решен мирно. 

"За нас је то од великог значаја. Ако бисмо на једној страни имали незадовољне Албанце, могли бисмо да имамо проблеме на југу Србије, да се пренесе проблем са дела територије Македоније на нашу. Ако би дошло до међумакедонских сукоба, што нико не жели, то би имало тешке последице по све нас", указао је Вучић. 

Истакао је да би то створило додатну несигурност и утицало негативно на привлачење инвеститора.

Вучић: Мекејн изразио поштовање према Србији 

Кад је реч о заједничким мировним операцијама, Вучић је истакао да је за наше војнике и полицајце то изузетно важно, те поменуо осам великих заједничких вежби у прошлој години и око стотину заједничких активности.

"Имали смо осам заједничких вежби у 2016, предвиђено је шест или седам у 2017. и преко стотину заједничких активности. То је веома коректна сарадња", рекао је Вучић. 

Вучић је рекао и да су он и Мекејн разговарали и о мировним операцијама, европском путу Србије, међусобним односима две земље, вежбама и активностима. Премијер је навео и да је Мекејну поновио да Србија не жели да припада ниједном војном пакту. 

"Хвала Мекејну на посети, један је од важних људи у САД и хвала му што показује бригу за Западни Балкан. Хвала му што му није тешко да чује нешто другачије речи у Србији него у другим земљама региона", рекао је Вучић и навео да је Мекејн увек добродошао у Србији.

На питање да ли је током посете америчког сенатора Џона Мекејна било притисака да признамо Косово, уведемо санкције Русији и уђемо у НАТО, Вучић је рекао да они о томе не разговарају на тај начин. 

"Ми не разговарамо на тај начин, Мекејн је искусан човек и ниједно од тих питања није покретано", рекао је Вичић на прес-конференцији. 

Додао је да је он истакао да Србија жели да остане војно неутрална, те констатовао да имамо добру војну сарадњу са НАТО-ом, али и заједничке вежбе са Русијом. 

"Имамо и желимо добре везе са Русијом, као што се налазимо на европском путу", поновио је Вучић те додао да ни овога пута то није крио, а да је идентична прича била и иза затворених врата.

Како је навео, исто говори у Београду, Москви и свим других деловима света, и то је, приметио је, фер и то је одлика озбиљних држава, оних које држе до речи. 

Причали смо и о тежини процеса дијалога са косовским Албанцима, рекао сам какви су све изазови пред нама, додао је Вучић, наводећи да је Мекејн изразио изузетно поштовање према Србији, "као што је наша обавеза да то покажемо према сили какве су САД". 

Мекејн: Србија "сила помирења" у региону

Амерички сенатор Џон Мекејн честитао је премијеру Александру Вучићу на напретку Србије у реформама и на путу који води ка ЕУ, и изразио уверење да ће наставити сарадњу са будућим председником Србије и Владом Србије како би се тај пут унапредио.

Мекејн је рекао да Србија игра виталну улогу као "сила помирења" и главна привреда у региону.

Џон Мекејн је на конференцији за новинаре са премијером Александром Вучићем изразио задовољство што је дошао у Београд и што има прилику да честита Вучићу на победи на изборима за председника Србије.

Као бивши пилот, Мекејн је изразио саучешће породицама погинулих пилота "галеба Г-4" и свим грађанима Србије.

Истакао је да је са Вучићем разговарао о низу питања, те потврдио подршку европским интеграцијама Србије.

"Оптимистичан сам да ће с временом све тешкоће и сва важност интеграције Србије у ЕУ бити разрешене", рекао је Мекејн. Каже да верује да су сви који припадају "живом цивилном сектору у Србији савезници, те да су и њихови патриотски гласови вредни поштовања и заштите".

Мекејн је истакао да је са Вучићем разговарао и о важности бриселског дијалога.

"Процес дијалога је тежак, али, захваљујући председнику Николићу и Вучићу, као и њиховим саговорницима у Приштини, овај дијалог је напредује", навео је Мекејн. 

Он је приметио да је потребно храбро лидерство да би се тај процес наставио, наводећи да ће такву поруку поновити на Косову током седмице. 

Мекејн је изразио захвалност на доприносу који Србија пружа заједничкој сигурности и стабилности, нарочито у коалицији која се бори против ИД.

Додаје да ће сарадња две земље бити веома важна у борби против тероризма, против претњи у Србији али и у САД.

"Поносан сам што су САД и даље најактивнији војни партнер Србије са више од 90 заједничких активности годишње", истакао је Мекејн и додао да је имао задовољство да гледа комбиновану вежбу припадника САЈ-а и америчких "Зелених беретки". 

Каже да је његова порука и Сенату и председнику и америчком народу таква да је оно што се дешава у југоисточној Европи, шта год да је то, од виталног значаја за националну безбедност САД.

Додаје да је са изабраним председником Србије разговарао о томе да су два светска рата почела у овом региону и да се не сме доћи у ситуацију да се стање погорша и то толико да неће моћи да се обузда.

"Верујем да ће председник државе Вучић преузети ту водећу улогу и довести обе стране заједно и да ће омогућити мирно решавање многих отворених питања", истакао је амерички сенатор, одговарајући на питања о дијалогу Београда и Приштине.

Није случајно, каже, што је Вучић одмах после избора кренуо на пут и да је то учинио због своје привржености да се смањи напетост у региону.

Мекејн је истакао да је у разговору са премијером Вучићем изнео своју забринутост и због руског понашања, укључујући и "недавни покушај да се свргне влада у Црној Гори".

Премијер Вучић је одбио да на конференцији за штампу са америчким сенатором Џоном Мекејном одговара на питање да ли ће против Саше Јанковића бити поднета кривична пријава због ширења лажних тврдњи о изборима.  

Александар Вучић је примио америчког сенатора Џона Мекејна у Вили "Мир" у Београду.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво