Трећи дан протеста у Београду, Новом Саду, Крагујевцу...

Трећи по реду "Протест против диктатуре" завршен је испред Дома Народне скупштине. На почетку протеста прочитани захтеви међу којима је, између осталог, и смена руководства РТС-а. Протести и у већим градовима Србије.

Учесници су са платоа испред Народне скупштине кренули у протестну шетњу, централним градским улицама. Пре почетка шетње демонстранти су отпевали химну Србије "Боже правде". 

Преко Трга Републике упутили су се ка згради Владе Србије, заустављајући се успут испред седишта листа Информер, зграде листа Политика и Радио-телевизије Србије у Таковској. У колони су углавном били млади.

После протестне шетње централним градским улицама, демонстранти су се вратили до Дома Народне скупштине, а неки од њих су се пробили до самог улаза у зграду Скупштине.

Они су тамо стајали и скандирали неко време, а затим су се разишли. Није било инцидената.

Поручили су да су против медијског мрака, против тога да се један кандидат форсира у медијима и против тога да се глас младих не чује. 

Правили су буку пиштаљкама и узвикивањем парола, а носили су и транспаренте на којима пише "Стоп диктатури", "Вучићу Шредеру", "У ћошак", "Готов је"...

"Желимо да мењамо ствари у Србији, све се омакло контроли, млади нису задовољни, нико није задовољан", рекла је једна млада грађанка.

На скупу није било страначких обележја, јавила је агенција Фонет.

На почетку протеста испред Скупштине су објављени захтеви које су, према речима учесника, подржали студенти Универзитета у Новом Саду, а затим и студенти Београдског универзитета.

Како је наведено на Фејсбук страници "Против диктатуре", учесници протеста траже између осталог и смену руководства РТС-а.

Један од учесника протеста рекао је за РТС да ће демонстранти, ако захтеви не буду испуњени, тражити понављање парламентарних избора, формирање јединственог бирачког списка и омогућавање гласања путем интернета да би се, како каже, зауставила манипулација на изборима.

Трећег дана "Протеста против диктатуре" у Новом Саду, учесници су се окупили на Тргу републике, а затим су кренули Дунавском улицом, кејом и Булеваром Михајла Пупина до Бановине, где су, док су седели на раскрсници код Дунавског парка, прочитани њихови захтеви, пренео је Радио 021.

Око хиљаду младих, углавном студената, и вечерас је протестовало и у центру Крагујевца, јавља дописник РТС-а.

Присталице иницијативе "Против диктатуре" најпре су се окупили на централном градском тргу, а потом у протестној шетњи прошли главним градским улицама. На скупу није било страначких обележја.

И треће вечери у центру Ниша окупили су се грађани међу којима је било највише младих, како би изразили незадовољство због изборних резултата на изборима за председника Србије. Они су из центра кренули централним градским улицама уз звуке пиштаљки и узвикујући пароле. Све протиче мирно и без инцидената, јавља дописник РТС-а.

Слични протести, углавном младих, одржaни су и у Краљеву, Ужицу, Чачку, Кикинди, Шапцу, Зрењанину, Бору, Пожаревцу...

Број коментара 31

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво