Николић у Кини посетио покрајину Шандунг

Председник Србије Томислав Николић допутовао је у званичну посету Кини и првог дана је обишао покрајину Шандунг и градове Ћингдао и Ђинан.

Николић је у Ћингдау разговарао са представницима кинеске компаније Си-Ен-Ти-Си. Заједно са њима је у граду Лаиси, надомак Ћингдаа, отворио радове на изградњи Кинеско-српског културног села. 

У оквиру Кинеско-српског културног села биће изграђена и Фудбалска академија, на којој ће српски и светски фудбалски стручњаци тренирати кинеску децу, што је пројекат који је договорен током прошлогодишње посете председника Кине Си Ђинпинга Србији и за који је кинеска страна изразила велико интересовање.

Председник Николић је током разговора са представницима компаније Си-Ен-Ти-Си упутио позив кинеским предузећима да инвестирају у српску привреду, истакавши да улагање у производњу у Србији, у којој је у последњих пет година знатно унапређен пословни амбијент, гарантовано може донети профит свима који умеју да препознају заједнички интерес у пословању у нашој земљи.

Он је додао да се Србија данас показала као оаза стабилности у региону и да је то заслуга политике коју је наша земља водила у претходних неколико година, а на којој ће сигурно инсистирати и убудуће.

Николић се састао и са руководством покрајине Шандунг.

У разговору са председавајућим Комитета Народног конгреса Покрајине Шандунг и секретаром Покрајинског комитета Комунистичке партије Кине Ђијанг Јикангом, председник Николић је рекао да је, након посете председника Народне Републике Кине, обим економске сарадње покрајине Шандунг и Републике Србије повећан за 29 одсто.

Николић и његов домаћин оценили су да је то добар показатељ да наша билатерална сарадња има још много могућности за развој у корист грађана Србије и Кине.

Председник Николић састаће се сутра са председником Кине Си Ђинпингом, са којим ће разговарати о развоју заједничких српско-кинеских пројеката, а током дана разговараће и са представницима компаније "Хуавеј".

Министар културе и информисања Владе Србије Владан Вукосављевић, који се налази у делегацији коју у Кини предводи председник Николић, потписаће са генералним директором компаније "Zhejiang Hangyi Sanitary Ware Co. Ltd." Јингом Гуопингом Меморандум о разумевању о реализацији инвестиционог пројекта те компаније на територији општине Кула, саопштила је прес-служба председника.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво