Дачић: Циљ je пуноправно чланство у ЕУ што пре

Први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је да је циљ Србије пуноправно чланство у ЕУ у што скоријем периоду и захвалио Луксембургу на континуираној подршци европским интеграцијама Србије.

"Наши циљеви су непромењени без обзира на актуелне расправе у ЕУ", рекао је Дачић на конференцији за новинаре после састанка са министром спољних послова Луксембурга Жаном Аселборном.

Дачић је рекао да је премијер Александар Вучић пренео Аселборну да ће Србија наставити свој пут ка ЕУ и да ће наставити да буде фактор мира и стабилности и поред свих изазова и проблема у региону.

Каже да је Луксембург последњих година био на нашој страни када је реч о поглављима и убрзању приступних преговора, али да две земље имају различито становиште по питању Косова и Метохије, те да ће Београд активно учествовати у дијалогу са Приштином.

Од српског шефа дипломатије за луксембуршког колегу и молба. "Да пробају да што дуже задрже своје припданике Кфора. Присуство међународних снага је веома значајно за Србе који живе на КиМ јер они имају у њих поверења, немају поверења у албанске безбедносне снаге", рекао је Дачић.

Аселборн је рекао да је разумео осетљивост Београда за питање КиМ, наводећи да нико не жели да "повреди" Србију него да помогне у наставку дијалога и налажењу решења у сарадњи са Србијом.

Наводећи да његова посета посебна, јер долази уочи председничких избора у Србији, Аселборн је навео и да премијер Алексадар Вучић, са којим је раније разговарао сат времена, и Ивица Дачић виде будућност Србије у ЕУ.

Говорећи о мигрантима, Аселборн је рекао је да је чудно да неке чланице ЕУ прихватају мали број миграната, у неким државама чланицима их и нема, док је у Србији 8.000 избеглица, те да ће се са Фронтексом и новцем ЕУ помоћи у циљу налажења решења за тај проблем.

Аселборн је одговарао и на питања о Брегзиту, његовом утицају на процес проширења ЕУ и забринутости земаља региона.

Говорећи о сарадњи две земље, Дачић је рекао да се Србија залаже за бољу и ширу сарадњу са Луксембургом на свим пољима, наводећи да би економска сарадња требало да буде још већа.

Спољнотрговинска размена са Луксембургом износи 30 милиона евра, каже Дачић и додаје да је у последњих неколико година прилив инвестиција из Луксембурга у Србију био 1,5 милијарди евра, укључујући и Делез, те да је успостављена добра сарадња привредних комора две земље.

Дачић је рекао да је у Луксембургу пре пет година било 900 азиланата из Србије, а да их је сада 150 што је, додаје, за Луксембург и даље велики број, те да ће се даље радити на његовом смањивању.

Порука Аселборна за Србе који планирају да са продицом траже азил у Луксембургу је да то не чине, јер је, каже, позитиван резултат те процедуре немогућ, те да су процедуре краће него раније.

Навео је да више од 3.000 Срба легално живи у Луксембургу и да су Срби добродошли у ту земљу у којој, каже, 47 одсто становништва нису Луксембуржани.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво