Аселборн: Ускоро отварање поглавља 29

Министар спољних послова Луксембурга Жан Аселборн каже да ће Србија ускоро отворити поглавље 29, које се односи на царинску унију, а да су спремна још четири поглавља у преговорима о чланству у Европској унији. Истиче да пут Србије ка ЕУ не зависи од Брегзита.

Жан Аселборн је током посете Србији, одговарајући на питање новинара о последицама Брегзита на процес придруживања Европској унији, рекао да је Брегзит европско питање, али и питање које је везано за Западни Балкан.

Аселборн је на конференцији за новинаре после разговора са шефом српске дипломатије Ивицом Дачићем рекао да Брегзит није нешто што може да уништи процес проширења, али да на том путу сви морају да чине напоре и напредак.

Истакао је да ЕУ није само заједничко тржиште него и мировни пројекат, подсетивши на Солунску декларацију и агенду из 2003. по којој свака земља Балкана има могућност да буде у ЕУ.

Навео је и да постоји проблем Београда и Приштине, али да то није једини и највећи проблем, јер проблеми постоје и у другим земљама региона.

Потребно време за нов однос ЕУ и Британије

Шеф дипломатије Луксембурга рекао је да ће после покретања процеса изласка Велике Британије из Европске уније бити потребно време да се пронађе решење за будуће односе те државе и ЕУ.

"Ако сте чланица ЕУ, онда сте то до последњег тренутка", истакао је Аселборн, наводећи да постоје обавезе и одлуке које чланице морају да поштују, укључујући и питање новца. Додао је да се, ако постоји политичка воља, може наћи решење у наредне две године.

Министар спољних послова Луксембурга Аселборн навео је да је Луксембург финансијски центар, као и Лондон, и да зато имају заједничке интересе, и истиче да три милиона Британаца живе у ЕУ, а два и по милиона Европљана у Великој Британији. Додао је да је то велики број људи и да треба наћи решење.

Према његовим речима, ЕУ ће Брегзитом изгубити велики новац, с обзиром на то да је допринос Велике Британије био велики.

На заједничкој конференцији за новинаре, министар спољних послова Србије Ивица Дачић је, говорећи о Берлинској иницијативи, рекао да ће 12. јула у Трсту на самиту водећих земаља ЕУ и Западног Балкана бити речи о следећем домаћину тог скупа, за шта се пријавила Велика Британија.

"То није у складу са одлуком да Британија изађе из ЕУ, јер треба да буде домаћин скупа о уласку у ЕУ. То је ситуација која је збунила Европу", рекао је Дачић. 

Аселборн се састао и са потпредседником Народне скупштине Верољубом Арсићем, који му је захвалио на подршци коју та земља пружа Србији као кандидату за чланство у Европској унији и на отварању преговарачких поглавља.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво