ЕПП поручује: Будућност Западног Балкана у ЕУ

Европска народна партија у среду на свом конгресу усваја резолуцију у којој једногласно поручује да је будућност Западног Балкана у Европској унији, сазнаје "Танјуг".

Највећа и најутицајнија европска страначка групација, која окупља хришћанско-демократске и либерално-конзервативне странке, у среду би током свог пленарног конгреса на Малти требало да усвоји резолуцију којом се подржава евроинтеграциони пут Западног Балкана.

У нацрту текста резолуције, у који је Танјуг имао увид, наводи се да перспектива приступања Западног Балкана и будућност земаља региона у ЕУ имају неподељену подршку Европске народне партије.

"Евроинтеграциони процес био је најуспешнији и најмоћнији ЕУ инструмент намењен за консолидацију демократских норми и принципа, успостављање функционалне тржишне економије и достизање мира и стабилности. Понављамо и наглашавамо важност чињенице да је ЕУ Унија вредности, норми и принципа којих се земље Западног Балкана, које настоје да постану део европске породице, морају придржавати", наводи се на почетку текста резолуције ЕПП о Западном Балкану.

У наставку текста, Европска народна партија позива чланице и институције ЕУ да се више фокусирају на регион Западног Балкана и начине конкретне кораке у циљу примене договореног у Сарајевској декларацији, која се односи на стварање заједничког тржишта у региону.

"Више фокуса на регионалном економском развоју утицаће на смањење етничких и прекограничних сукоба као и на смањење незапослености и сиромаштва", стоји у нацрту текста резолуције о којој би сутра требало да се разговара на пленарном конгресу ЕПП.

Представници Европске народне партије наглашавају да се посебан значај мора дати доприносу који земље Западног Балкана имају када је реч о заштити спољних граница ЕУ.

Истовремено, земље чланице ЕУ позивају се да "учине све могуће" како би сузбиле "негативну и узнемирујућу" улогу спољних актера у региону Западног Балкана.

"Позивамо ЕУ институције и чланице ЕУ да интензивирају своју подршку националним или европским фондовима и пројектима који су намењени економском развоју Западног Балкана како би се смањио повећани економски и политички утицај трећих земаља", стоји у нацрту текста резолуције ЕПП.

Са друге стране, земље Западног Балкана позивају се да не изгубе мотивацију и ангажман неопходан за европски приступни процес. Регион се позива да настави са рефомама, имајући у виду "јасну европску перспективу и снажну подршку ЕПП".

У нацрту резолуције о Западном Балкану, Европска народна партија наглашава да се свака држава која настоји да уђе у ЕУ мора оцењивати на основу истих критеријума и сопственог залагања, као и да брзина европског пута зависи од квалитета и посвећености сваке земље понаособ неопходним реформама.

Истовремено, инсистира се и на уздржавању од етничких провокација у региону, осуђује свакако провокативно и агресивно понашање, које представља претњу миру и стабилности.

У нацрту текста резолуције Европске народне партије о Западном Балкану наглашава се да враћање на контроверзе из прошлости неће допринети напретку, већ само ометању европског пута у региону.

На крају текста, о коме ће се сутра расправљати на конгресу Европске народне партије, а који би потом требало да буде усвојен у форми резолуције, наглашава се важност очувања мултиетничког карактера региона Западног Балкана, одржања добросуседских односа и регионалне сарадње и понавља да се суверенитет и интегритет земаља Западног Балкна морају поштовати, а да су било какви даљи покушаји прекрајања граница у региону у потпуности неприхватљиви.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара