Николић путује у званичну посету Кини

Председник Србије Томислав Николић биће у четвртак и петак, 30. и 31. марта, у званичној посети Кини. Састаће се са кинеским колегом и са највишим званичницима, а биће проглашен и за почасног грађанина Пекинга.

Током посете, Николић ће имати бројне састанке и са кинеским привредницима. Николић ће се састати са највишим званичницима Народне Републике Кине – Си Ђинпингом, премијером Ли Кећангом, и са председником Свекинеског народног конгреса Џанг Деђијангом.

"Отварање 'Кинеске банке' у Београду је знак да нас је Кина прихватила као партнера са којим сада директно може да успоставља финасијске трансакције и одвоји много више средстава него до сада, са много већом контролом преко своје банке у Београду. Ми интензивно разговарамо о РТБ "Бор", зато што мислим да постоји заинтересованост кинеских компанија и да смо ту прилично одмакли у преговорима. Разоварамо и о ПК "Београд", зато што је производња хране за Кину важна и ми већ годину дана спремамо пројекат производње хране, који ће најпре бити у Крагујевцу, а потом ће се проширити на целу Србију. Потребно је само још да две државе потпишу споразум о томе како ће се оцаринити та роба", рекао је председник Николић уочи пута у Кину.

Председник Никлић имаће и бројне састанке са кинеским привредницима – компанијама CNTC, "Shanghai Industrial Financial Leasing Co." и "Liten Group".

Председник Николић састаће се и са руководством "Поли групе" и компаније "Хуавеји", саопштила је прес-служба председника Републике.

Како се наводи, председник Србије ће током посете бити проглашен за почасног грађанина Пекинга.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво