Вучић: Очекујемо долазак нових руских компанија

Од великог значаја је подршка Русије очувању територијалног интегритета Србије, али је не мање важна и подршка у другим областима, попут привреде, рекао је премијер Александар Вучић новинарима у Москви, сумирајући разговоре које је имао са председником Русије Владимиром Путином. Истакао је да је питање недеља када ће шест авиона "миг 29" стићи у Србију.

"Моји први састанци са Путином, први, други и трећи, увек су се тицали питања колико Србија дугује, за 'Петрохемију', за 'Гаспром'... Србија више не дугује, све плаћа, а ми сада разговарамо о политици и конкретној сарадњи у будућности", рекао је Вучић новинарима после састанка са шефом руске државе у Кремљу.

Премијер је нагласио да је Путину пренео погледе Србије на ситуацију у региону, истакао позицију наше земље да су мир и стабилност од пресудног значаја за Србију и указао на изазове са којима се суочавамо и који су испред нас.

Рекао је да је од великог значаја подршка Русије очувању територијалног интегритета Србије, али је не мање важна и подршка у другим областима, попут привреде.

Како је пренео, са Путином је разговарао и о бројним другим важним питањима, на веома конкретан начин, од тога каква сарадња је потребна у области компанија, како заједнички да делују две земље у привреди, како остварити даље увећање трговинске размене.

Вучић је подсетио да је Путин, у свом уводном излагању, похвалио српску владу рекавши да је она најзаслужнија за повећање трговинске сарадње двеју земаља.

"Очекујемо долазак нових руских компанија у Србију. Говорили смо и о пословању РЗЗД-а и НИС-а. НИС је наш највећи пунилац буџета, а РЗЗД увек на време испуњава своје обавезе. Говорили смо о новим предузећима која треба да стигну у Србију, као и о томе шта заједнички треба да радимо, да даље унапређујемо сарадњу", рекао је Вучић.

Био је, каже, изненађен колико је Путин лично упознат са бројним пројектима.

Такође је указао да је Путину пренео да Србија чврсто стоји иза става да се војна неутралност мора очувати и да је то питање слободе и независности нашег слободарског народа, што је шеф руске државе подржао.

"Мислим да је Путин и данашњим састанком желео на себи својствен начин да покаже свима да подржава Србију и да жели добро (српском) народу", рекао је премијер.

Нагласио је да је у разговору са Путином изнео своје виђење ситуације у региону Западног Балкана и да су се на тој теми, од свих о којима су разговарали, најдуже задржали.

Вучић је рекао да су разговарали о региону, о свим изазовима, нестабилности.

"Желео је да чује о томе шта ја мислим о догађајима у Македонији, Црној Гори, БиХ и изнео сам свој став", додао је Вучић.

Како је рекао, најдуже су о томе разговарали, о различитим утицајима споља на регион, те о томе шта су српски интереси. Додао је да је председнику Русије изнео свој став.

"'Мигови' ускоро у Србији"

Вучић је истакао да је питање недеља када ће шест авиона "миг 29" стићи у Србију.

"Очекујем да ће Путин ускоро потписати указ којим би шест авиона 'миг 29' могло брзо бити пребачено у Србију", рекао је Вучић новинарима после састанка у Кремљу.

На питање колико ће трајати процедура доласка "мигова", Вучић је одговорио да неће трајати неколико месеци, већ неколико недеља.

Српски премијер био је задовољан што је могао да чује од Путина да је лично одобрио све из домена војнотехничке сарадње, што је раније договорено са руским надлежним званичницима, а везано је за 30 оклопних возила, 30 тенкова Т-32 и шест "мигова 29".

"Очекујем да ће у најскорије време потписати указ и да ће авиони стићи у најкраћем могућем року. Остају да се реше само технички проблеми, да ли ће авиони бити расклапани за транспорт или ће бити омогућен њихов прелет преко других земаља", објаснио је Вучић, додајући да грађани зато могу да буду спокојни.

На питање да ли ће се модернизација авиона радити у Русији или код нас, рекао је да мора да напомене да се разговарало и о центру у Србији за ремонт и поправку хеликоптера и подвукао да је ту тему отворио председник Русије.

Модернизација дела "мигова" радиће се, каже, вероватно у Србији, за шта ми морамо да се припремимо, а део њих у Русији, тако да ће један број авиона брзо стићи у Србију, а затим и они који ће бити модернизовани у Русији.

Вучић је објаснио да, када се помиње ремонт, треба знати да је реч о авионима који су најбољи на свету у блиској борби и да није реч ни о каквим крнтијама, како говоре они који би само да критикују.

"То су врхунски авиони, а кад говоримо о модернизацији, реч је о набављању најмодернијих радарских система, ракета ваздух–ваздух, ракета ваздух–земља. То су ствари које су нама потребне", прецизирао је Вучић.

Премијер Србије је споменуо и сарадњу коју имамо преко СДПР-а са руским фирмама и указао на кооперацију око хаубица 155 милиметара, али и подвукао да је изнео и наше идеје око борбеног возила "милош".

Објаснио је да је реч о томе да се на "милоша" ставе руске противоклопне ракете, лаке носивости са изванредним резултатима чиме возилом од 300.000 евра и "кернетима" вредним око 40.000 долара могу да се уништавају и тенкови који коштају и више од пет милиона евра.

То је, истиче, веома тражено и ми желимо да се тржишно понашамо и да на томе зарађујемо.

Русија много новца зарађује од производње и извоза наоружања, то је најважнија привредна грана у тој земљи, те и ми желимо да зарађујемо више новца, а очигледно је да потребе за тим у свету расту, закључио је Вучић.

Број коментара 31

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво