Чепурин: Покушаји увлачења Балкана у НАТО дестабилизују регион

Покушаји да се балканске земље увуку у НАТО, да им се промени генетски код, без питања народа за мишљење, дестабилизује ситуацију на Балкану, оценио је амбасадор Русије у Београду Александар Чепурин.

Коментаришући наводе појединих западних медија да Русија покушава да дестабилизује Балкан, Чепурин је у интервјуу за Спутњик рекао да се НАТО шири на Балкану годинама.

"Грчка је постала прва балканска земља чланица НАТО 1952. године, а затим су чланице Алијансе постале и Бугарска, Румунија, Словенија, Хрватска и Албанија", навео је Чепурин.

"Црна Гора је позвана да се придружи у НАТО 2. децембра 2015. године, што је прво проширење Алијансе у Источној Европи за шест година", пише Спутњик и истиче да је Подгорица прихватила позив, али да су због тога одржани протести и да опозиција позива на одржавање референдума о том питању.

Руски амбасадор је раније за РИА Новости рекао да рокови предаје шест авиона "миг 29" и друге војне технике Србије у оквиру војно-техничке помоћи зависе од техничких питања која ће, како се очекује, ускоро бити решена, преноси Бета.

"Што се тиче авиона, све је у реду. Утврђивање рокова је техничко питање. Надамо се да ће ускоро бити решено", рекао је Чепурин РИА Новости.

Када је реч о сусрету лидера Србије и Русије Александра Вучића и Владимира Путина, Чепурин сматра да нови сусрет представља сигнал спремности да се односи развијају у свим областима.

"Руско-српски билатерални односи на високом нивоу се редовно одвијају, то је огроман успех последњих неколико година. Нови сусрет лидера је сигнал спремности да се односи развијају у свим областима", навео је Чепурин за РИА Новости.

Према његовим речима, кључне области сарадње су економија и војно-техничка сарадња.

Трговинска размена Русије и Србије има потенцијал и постоји потреба да се развија, рекао је Чепурин, оцењујући да је 2,3 милијарде долара трговинске размене "сасвим мало".

"Ми можемо више и боље. Треба усавршити механизме сарадње, реализовати планове интензивније индустријске кооперације", додао је руски амбасадор поводом данашњег састанка Вучића и Путина у Москви.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво