Прекинуто шестомесечно неучешће посланика Српске листе у парламенту

Седници Председништва косовске скупштине, након шест месеци неучешћа, присуствовали су српски посланици - потпредседник косовског парламента Слободан Петровић и председник посланичког клуба Српске листе Славко Симић.

Група од 11 посланика Српске листе ће у четвртак и петак присуствовати седницама косовске скупштине и тиме прекинути бојкот, који су започели пре шест месеци, незадовољни усвајањем Закона о Трепчи, без њихове сагласности.

Представници албанских странака на власти, поздравили су повратак српских посланика, рекавши да они бране и представљају Србе на Косову и да треба да буду присутни тамо где се доносе одлуке.

Након седнице председништва скупштине српски представници кажу да им је првенствено циљ да онемогуће изговоре представника већинске албанске заједнице да нема остваривања права Срба, док њихови посланици и министри нису активни у централним институцијама.

Задовољни су и реаговањем и подршком владе Србије да се враћањем у институције супротставе законима који нису у складу са виталним интересима српског народа на Косову.

"Спречили смо косовске институције, односно централне институције овде у Приштини да самостално улазе у аранжман формирања ЗСО да без подршке српских политичких представника и српске заједнице", каже председник Српске листе Славко Симић.

Симић поручује да је ЗСО искључиво власништво српског народа који живи на Косову. "Желимо наравно да се заједница формира у складу са принципима који су постигнути у Бриселу", додаје Симић.

Директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић подсећа да је албанским политичарима за неспровођење формирање војске Косова главни изговор био да не могу да спроведу формирање војске Косова у скупштини јер нема услова, јер Срби не учествују.

"Српски представници ће сада и јавно бити против, урадиће све што је институционално могуће, сваки вид опструкције, да не би дошло до формирања војске. Треба то подржати", истиче Ђурић.

Представници Срба у косовској скупштини су најавили да ће њихову одлуку да се врате, пратити и три представника Срба у косовској влади.

Посланици Српске листе одлуку да замрзну учешће у раду парламента донели су у октобру прошле године након што је Приштина без консултација са српским политичким представницима донела штетан закон о "Трепчи".

У међувремену је усвојен и скандалозан закон о стратешким инвестицијама и донета одлука косовске владе којом је Приштина посегнула за имовином државе Србије.

Српски посланици кажу да, када би међународним чиниоцима на Косову указивали на кршење колективних права Срба, добијали би као одговор констатацију да је требало да политичку борбу против тих аката воде унутар институција.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара