Шарчевић: Реформе за основце од наредне школске године

Реформе образовања у основним школама почеће од наредне школске године, поручио је данас министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић.

Шарчевић је данас обишао Основну школу "Маршал Тито" у селу Падина код Ковачице, у којој се настава изводи на словачком језику, док српски језик као нематерњи уче сви ученици.

Министар је указао и да је образовање на матерњем језику свих националних мањина оно чиме Србија треба да се поноси.

Такође, истакао је и да му је драго што види једину велику школу у сеоској средини.

"Имате сјајне услове за спорт, чак три фискултурне сале, а оно на чему ћемо заједнички радити наредних месеци је подизање информатике", рекао је Шарчевић, а саопштило ресорно министарство.

Председник општине Ковачица Милан Гарашевић казао је да је та општина позната је по том што свако говори на свом језику.

"И сви се разумемо. Двеста година чувамо традицију и добре међунационалне односе", рекао је Гарашевић.

Иначе, у Падини живе претежно Словаци, а средину одликује мултикултуралност, вишејезичност и мултиконфесионалност.

Та специфичност се одсликава и на живот школа у овој средини, па се у седам основних школа настава реализује на четири различита језика, на српском, мађарском, румунском и словачком језику.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво