Мировић и Додик о унапређењу сарадње

Војводина, као најразвијенији део Републике Србије, увек ће подржавати Републику Српску у њеним настојањима да се сачува, и да одбрани своја права, поручио је председник Покрајинске владе Игор Мировић након данашњег, првог званичног, сусрета сa председником РС Милорадом Додиком.

Игор Мировић је, како се наводи у саопштењу Покрајинске владе, истакао да је било тешких дана за РС у прошлости, као и не мање тешких данас, али да ће увек моћи да рачуна на подршку АП Војводине.

Мировић и Додик разговарали су о моделима сарадње АП Војводине и Републике Српске, сa циљем да се у свим областима живота и рада та сарадња унапреди.

У разговору је истакнуто да могућности за сарадњу постоје у областима привреде, здравства, образовања, као и туризма и енергетике.

Мировић је додао да је са Додиком разговарао о могућностима унапређења привредне сарадње, која ће, како је нагласио, да подстакне развој локалних самоуправа на територији Српске.

Биле је речи и о сарадњи која треба да подстакне развој и у другим сегментима, као што је изградња одређених инфраструктурних праваца.

Оценио је да је Српска много учинила у реализацији одређених инвестиција у области путне привреде, и додао да су у припреми пројекти који стратешки треба да повежу Србију и Српску, односно АП Војводину и Српску "јер је огромна привредна размена на тој релацији, те да ће то сигурно бити заједнички задатак у будућности".

Током сусрета тема разговора била је и сарадња универзитетских клиника, приликом чега је Мировић рекао да није задовољан начином на који функционише лечење грађана Српске у Војводини, и да ће се ту отворити питање односа нашег Фонда за здравство како би се, кроз одређене критеријуме, грађани Српске лечили у Новом Саду.

Председник РС је нагласио да је данашњи састанак у Покрајинској влади, пре свега, састанак пријатеља који су усмерени ка остварењу истих вредности и додао да су Српска и АП Војводина апсолутно интегрисане, поготову на индивидуалном нивоу "јер је много људи породично везано, а на званичницима је да та интеграција буде још продубљенија".

"Српска не крије да жели што већи степен интеграције са Србијом, што нам је кроз Споразум о специјалним везама и дозвољено, а на нама је да то у свакодневном животу учинимо што видљивијим", истакао је Додик.

Нагласио је да је на састанку са председником Покрајинске владе разговарано и о томе како да се пројекти који се остварују у АП Војводини, а који "гледају" и на Српску учине одрживим, попут пројекта рехабилитације пруге до Бијељине.

Додао је да могућност за сарадњу постоји и у области гасне привреде.

У циљу интензивирања сарадње на састанку Мировића и Додика, договорено је да Српску, у што скоријем периоду, посети делегација из АП Војводине, коју ће чинити представници привреде, реалног сектора, привредне коморе, туристичке организације, те предузећа и агенција које раде на међународним пројектима.

Састанку су присуствовали потпредседник Покрајинске владе Ђорђе Милићевић, покрајински секретар за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Огњен Бјелић и градоначелник Града Новог Сада Милош Вучевић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво