ОЕБС: Консултације око избора на КиМ, без резултата

Током претходних неколико недеља мисија ОЕБС-а на Косову је, у вези са председничким изборима у Србији, обавила низ састанака са свим релевантним актерима из Приштине и Београда, укључујући и Републички изборну комисију (РИК), рекао је портпарол мисије Сенад Шабовић.

Сенад Шабовић је, у изјави Танјугу, рекао да консултације у вези са спровођењем тих избора на Косову и Метохији још нису донеле закључне резултате.

"РИК је 23. марта усвојио упутство за гласање на КиМ. Мислимо да то упутство осликава модел који је са ОЕБС-ом усаглашен још 2012. године и спроведен са мањим модификацијама 2014. године и 2016. године", рекао је Шабовић.

Напоменуо је да је ОЕБС, са техничке стране, спреман за спровођење неопходних радњи, наводећи да ће објавити све релевантне детаље чим буду познати.

Шабовић је раније изјавио да Упутство о спровођењу избора на КиМ, које је усвојила РИК, предвиђа решења која гарантују легитимност, демократичност и транспарентност целог процеса.

Истакао је да је то добар модел и једини начин да се људима са правом гласа на Косову обезбеди приступ процесу избора председника Србије.

"Не верујемо да би у супротном било могуће да људи са Косова са правом гласа остваре то право", нагласио је Шабовић.

петак, 29. март 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво