Јутарњи лист: Путинов предизборни поклон Вучићу, Москва испоручује Београду моћно оружје

Србија је крајем прошле године започела озбиљно опремање своје војске, пише загребачки "Јутарњи лист" у тексту под називом “Путинов предизборни дар Вучићу: Србија на руским крилима и гусеницама, Москва Београду испоручује моћно оружје, Војска Србије опет постаје јака”.

Загребачки лист указује да је Србија потписала уговор о набавци шест лаких хеликоптера са "Ербасом". Реч је о хеликоптерима "Х-145М" који се могу наоружати. Наводи се да ће Србија вероватно део будуће хеликоптерске флоте набављати у Европи док ће се, када је реч о борбеним авионима и ПВО, окретати ка Русији.

Са Русијом је потписан уговор о набавци шест авиона "миг 29" и ремонту четири авиона тог типа која Србија већ поседује. Истим уговором обухваћена је и испорука 60 борбених возила.

Додаје се да је модернизација потребна Војсци Србије и да је најкритичније стање управо у вазухопловству. Због тога су "мигови" из Русије "сламка спаса" која ће Србији осигурати континуитет активног борбеног ваздухопловства и заштите ваздушног простора.

Јутарњи лист наводи да су три авиона из Русије у варијанти С, производне ознаке 9-13, и да ту варијанту Србија никад није користила. На њој су исправљене бројне мањкавости и пилоти и техничари ће морати на посебну обуку за "миг 29С". Истиче се и да је Србија најавила и набавку нових ракета ваздух-земља, али није наведено о којим се тачно ракетама ради.

Цeo пакет, у који улази ремонт и модернизација авиона, обука особља, логистичка потпора, резервни делови и одржавање и наоружање Србију ће коштати 185 милиона евра.

Осим уговорене испоруке оружја из Русије, известан је и сличан договор са Белорусијом, чиме би Србија требало да добије још осам "мигова 29", такође као донацију, док би платила њихов ремонт и модернизацију. На крају, Србија би требало да има 18 вишенаменских борбених авиона.

Jутарњи лист наводи да би Белорусија Србији требало да донира и ПВО системе "бук", као и да трају преговори о набавци система С-300. Закључује се да ће Србија имати најопремљеније ваздухопловство и ПВО на подручју бивше Југославије, бар док Хрватска не одабере своје будуће борбене авионе.

Број коментара 62

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво