Ђорђевић: Србија спремна да помогне у борби против ИД

Министар одбране Зоран Ђорђевић каже за РТС да је закључак данашње конференције коалиције за борбу против ИД у Вашингтону да треба одлучно кренути у борбу против ИД у Сирији и у Ираку. Пренео је спремност Србије да у складу са својим могућностима и националним интересима допринесе борби против ИД.

Ђорђевић је, гостујући у Дневнику РТС-а, навео да је неопходно да се оконча борба против Исламске државе у Сирији и Ираку.

"Закључак је да треба кренути у одлучну борбу против ИД, у тој борби када је у питању Ирак то ће пробати да се реши војно, а што се тиче Сирије на политички начин, и очекује се врло брзо крај и слом ИД", рекао је Ђорђевић након конференције Глобалне коалиције за борбу против Исламске државе.

Подсетио је да је Србија од самог формирања део коалиције.

"Наш председник Владе Александар Вучић упутио је тадашњем председнику САД Бараку Обами писмо у којем је изразио подршку борби и ставио Србију у прве редове у борби против ИД", навео је Ђорђевић.

Нагласио је да је Србија у периоду од 2014. године до данас дала донацију у виду наоружања и војне опреме.

"У међувремену, договорено је са Владом Ирака да Србија њима донира 30 тенкова Т-55, а последње је иницијатива да Србија, у складу са својим могућностима, да медицинску опрему и лекове и на тај начин помогне народу који се налази у тим подручјима", закључио је министар.

Процена је да се на територији Ирака и Сирије тренутно бори око 500 "страних бораца" са простора Балкана, а највише их је са простора Аутономне покрајине Косова и Метохије и из Босне и Херцеговине, те је Србија као меру превентиве изменила Закон о кривичном поступку, како би се створили предуслови за спречавање подстицања, организовања других лица и учешћа у ратовима или сукобима у страним државама, саопштило је Министарство одбране.

Имајући у виду да је уз велики број миграната преко Балканске руте забележен и транзит лица која су се могла повезати и са деловањем терористичких организација, Влада Републике Србије подржала је и израду Стратегије за борбу против тероризма.

Велики капацитети су ангажовани и на идентификовању и регистрацији миграната који прелазе преко српске територије и ти подаци се размењују са страним партнерима, па се у том смислу допринос Србије огледа, пре свега, у спремности на размену информација обавештајно-безбедносних служби, наводи се у саопштењу.

Делегацијама су се током уводног дела састанка обратили представници Уједињених нација, Централне команде ОС САД, Стејт департмента и Владе Аустралије.

Пленарни део састанка, након уводног обраћања државног секретара Рекса Тилерсона и ирачког премијера Џавада Кадума ел Абадија, дао је могућност учесницима да истакну свој досадашњи допринос борби против ИД, али и да презентују наредне кораке и капацитете које ће ангажовати у даљем периоду.

Наглашен је успех здруженог војног ангажовања који је у финалној фази пораза ИД, наводи се у саопштењу.

Министарском састанку Коалиције против ИД присуствовало је више од 70 министара спољних послова, министара одбране, амбасадора и представника међународних организација.

Ђорђевић је боравак у Вашингону искористио и за низ сусрета са важним званичницима Стејт депатмента и Пентагона, наводи се у саопштењу.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво