"О војсци Косова се говори у медијима, а не за столом"

Посланик Српске листе у косовској скупштини Ненад Рашић изјавио је да се питање трансформације Безбедносних снага Косова (БСК) у косовску војску потеже у медијима, али не и за столом и у разговору с посланицима те листе.

Гостујући на телевизији РТК 2, Рашић је одбацио наводе по којима би посланици Српске листе гласали за косовску војску али да им неко то не дозвољава.

"Такав притисак није коректан, то није начин како би нешто требало да функционише у политици. Ми ниједном, ни на који начин нисмо причали о војсци Косова, а ово потенцирање доводи до апсурдне ситуације, да се то потенцира само преко медија. Ако председник (Косова) иоле жели да оствари неке идеје, требало би да комуницира много нормалније него што то данас чини", рекао је Рашић.

Влада Косова треба да одлучи да ли ће се нацрт закона о претварању БСК у косовску војску ускоро наћи у парламенту.

Према писању медија, војска Косова ће имати 5.000 активних војника и 3.000 припадника резервног састава, док је за покретање трансформације издвојен 51 милион евра.

Иако није познато када ће влада и надлежно министарство проследити закон скупштини на разматрање, у јавности се спекулише да то питање може уздрмати владајућу коалицију, пошто се ставови премијера Исе Мустафе и председника Косова Хашима Тачија око начина формирања војске не поклапају.

Ставу Мустафе да без договора са САД и НАТО-ом не треба покренути стварање војске Косова, данас се придружио и потпредседник Скупштине и један од најутицајнијих чланова Демократске партије Косова Џавит Хаљити.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво