Вучић: Поштујем Бошњаке, колико и Србе, заједно можемо много

Политика будућности је политика нових ауто-путева, болница, фабрика, заједничког живота, а не ратовања и сукоба, поручио је премијер Александар Вучић у Новом Пазару, на отварању новог атлетског стадиона. Вучић је рекао да би желео да оде на Косово и Метохију и да му за то не треба дозвола, али да не жели да изазива нове и додатне проблеме Србима на КиМ.

Премијер Александар Вучић је у Новом Пазару рекао да поштује Бошњаке колико и Србе и да "заједно можемо много да постигнемо". 

"Знам да ми многи Бошњаци нису веровали, али данас виде да сам у сваком тренутку исто онолико колико сам поштовао Србе, исто толико поштовао и водио рачуна о интересима Бошњака", рекао је Вучић грађанима Новог Пазара, после отварања атлетског стадиона.

"Сигуран сам да сте то могли да видите и разумете", истакао је Вучић. 

Политика актуелне владе је, рекао је премијер, политика заједништва и будућности. 

"А политика будућности је политика нових ауто-путева, болница, фабрика, заједничког живота, а не ратовања и сукоба. Сувише смо крви проливали у прошлости да бисмо то могли да мислимо да понављамо", рекао је Вучић.

Вучић је истакао и да је поносан и срећан што види да људи у Пазару не праве разлику између тога којем народу припадају.

"Људи се деле на добре, способне, поштене и успешне и оне који то нису", истакао је Вучић.

Премијер је најавио и изградњу ауто-пута преко Пештера, од 107 километара, који би ишао до Бољара.

"То ће бити спас за Сјеницу, Нови Пазар, Ивањицу, Ариље, за овај крај који је данас помало запостављен и који има мање фабрика и посла него други делови земље", рекао је Вучић.

Вучић је додао и да је почео разговоре са Сарајевом и Бањалуком, као и осталима у Европи, како би се изградио ауто-пут Пожега–Ужице–Котроман–Вишеград–Сарајево.

"Тиме бисмо вас повезали и са Београдом и са Сарајевом. Тиме бисмо спојили и Србе и Бошњаке свуда", рекао је Вучић.

Како је истакао, можемо да имамо најбоље резултате спајањем људи, када заједнички раде.

Подвукао је да је актуелна влада обезбедила више новца за улагања и у спортске објекте, да је поносан и срећан што ће у Пазар долазити да тренирају и репрезентативци Србије, али и спортисти из других земаља. 

"Мој посао као председника владе је био да обезбедим да можемо више да помажемо нашем народу, да држимо државну касу под контролом, да не будемо пред банкротом, као што смо недавно били, већ да издвајамо што је могуће више новца", рекао је Вучић.

Најавио је да ће у стадион до краја марта бити уложено још 80 милиона за теретане, бацачки простор, простор за вежбање у зимским условима, те додао и да ће до 29. марта и у дијагностички центар у Новом Пазару бити уложено три милиона евра.

Вучића су у Новом Пазару дочекали градоначелник Нихат Бишевац и министар за трговину, туризам и телекомуникације Расим Љајић.

"Хоћу на КиМ, али не тако да Срби имају проблеме" 

Премијер Вучић је изјавио и да би желео да оде на Косово и Метохију, да му за то не треба дозвола, нити би то неко могао да спречи, али да не жели да изазива нове и додатне проблеме Србима на КиМ.

Вучић је, на питање новинара да ли ће ићи у току кампање на КиМ и да ли очекује опструкције из Приштине, рекао да у овом тренутку не може о томе нешто више да каже.

"Да ли имам вољу и жељу? Имам. Да ли могу да уђем и без њиховог одобрења? Могу. Али, мислим да нема смисла да улазим тако што ћу пролазити неким алтернативним путевима, или не знам како...", рекао је Вучић.

Међутим, како је рекао, не би волео да доноси нове проблеме косовским Србима.

"Знате, ја ћу да одем тог дана и да се вратим, било за Пазар, Крушевац, Краљево, Нови Сад или Београд... а Срби доле остају да живе. Е, да ја њима донесем и правим додатне проблеме, то ми не пада на памет. Тако, да гледаћу да дођем, волим да их обиђем, разговарам са њима, али то не зависи само од мене", назначио је Вучић.

На питања о даљем дијалогу са Приштином Вучић је рекао да смо ми спремни за разговоре.

"Ми желимо да се настави дијалог, а они траже "довољан разлог" да за нешто оптуже Србе, мада видим да то више не пролази", рекао је Вучић.

Приметио је и да Хашим Тачи наставља да инситира на такозваној косовској војсци, али и да не разуме зашто "неко толико жури".

"Наше је да урадимо наш посао и мислим да људи то разумеју", нагласио је премијер и рекао да од ЕУ очекује да каже да ли је нешто истинито или не и да ли је то фер приступ. 

"Царинска унија допринела би економском напретку" 

Вучић је изјавио да ће наставити да се залаже за царинску унију у региону јер би такав пројекат допринео економском напретку, али и миру и стабилности на Западном Балкану.

Вучић је новинарима у Новом Пазару, упитан о царинској унији, рекао да и Европска унија о томе озбиљно размишља и да је тој идеји озбиљно приступила, да једна или две земље у региону нису за то, док су врло заинтересоване Србија, БиХ и Македонија.

Царинска унија би огмоћила да при извозу у друге земље, камиони не чекају по 24 сата на граници, већ да нема администрације и бирократије, што би за седам одсто смањило оперативне трошкове.

То би привукло и друге да улажу у регион, рекао је Вучић. Истакао је да је регион за Србију од кључног значаја, јер на том простору живи 20 милиона људи, што је велико тржиште. 

Све што извозимо у Русију, у ЕУ је супер, али за нас је регион важан, овде су нам и трошкви нижи, рекао је Вучић.

Навео је да мисли да је и ЕУ то разумела, те да је комесар Јоханес Хан говорио о томе са искреном страшћу.

То би био пројекат који би спојио људе, да живе у миру, навео је Вучић и додао да "ни Тито није био глуп кад је градио пругу", у чему су учествовали и Срби и Босанци и Хрвати, јер су народи заједно градили и живели у миру.

"То је уносило мир и стабилност, ако то неко не разуме, ја ћу свакако да се залажем за то и волео бих кад бих могао да утичем да се то оствари, то би било олакшање", рекао је Вучић.

број коментара 28 пошаљи коментар
(недеља, 19. мар 2017, 19:59)
anonymous [нерегистровани]

Probleme resavati saradnjom

Svi imamo samo jednu drzavu Srbiju i zato je treba obogacivati, graditi a sve probleme resavati ljudskim dijalogom i tolerantnim pristupom.Zivot nije ni dug ni lak da bi se prosipao na nesrecu.

(недеља, 19. мар 2017, 19:21)
Aca [нерегистровани]

com

Postovanje na prvom mestu!

(недеља, 19. мар 2017, 18:33)
anonymous [нерегистровани]

paramonte

Nacionalnost nije vazna,vazno je da smo ljudi.

(недеља, 19. мар 2017, 17:54)
sanja [нерегистровани]

dogovor

Srbija je domovina mnogim narodima i nacionalnim manjinama tako da je mirno rešavanje problema preduslov za uspeh i napredak

(недеља, 19. мар 2017, 17:13)
anonymous [нерегистровани]

Srbija

Novi Pazar je u Srbiji, svi se oni osecaju kao deo ove zemlje, svi se oni ponose ostvarenim rezultatima nasih sportista, svi pricamo istim jezikom.

(недеља, 19. мар 2017, 16:54)
Nenad [нерегистровани]

Zajednica

Zajednica i mirno rešavanje problema je preduslov svakog naroda i svake nacionalne manjine u jednoj zemlji. Ovo je samo dokaz u kom pravcu Srbija ide i kako se odnosi prema drugim nacionalnostima.

(недеља, 19. мар 2017, 16:38)
anonymousSrba [нерегистровани]

...

Možemo i moramo zajedno.

(недеља, 19. мар 2017, 16:31)
anonymous [нерегистровани]

Toliko

Samo multietnička Srbija ima perspektivu da napreduje.

(недеља, 19. мар 2017, 16:27)
anonymousZ [нерегистровани]

napredak

Samo zajedno možemo napredovati kao država, a naše razlike treba da budu naše bogatstvo.

(недеља, 19. мар 2017, 16:15)
Dule [нерегистровани]

jedinstvo

Budućnost Srbije je u jedinstvu i zajedničkom delovanju svih naroda na njenoj teritoriji.