Тачи тврди да је Приштина талац Београда

На предавању студентима Приштинског универзитета, косовски председник Хашим Тачи је навео да је Приштина талац Београда, који не дозвољава српским посланицима у косовском парламенту да гласају за трансформацију косовских снага безбедности у косовске оружане снаге.

Хашим Тачи наводи да Српска листа не може да гласа, јер им то не дозвољава Београд.

"Тако смо и ми талац Београда", истакао је косовски председник на предавању студентима Приштинског универзитета.

Немогуће је стога спровести трансформацију косовских снага безбедности (КСБ) уставним амандманима, рекао је Тачи одговарајући на питање о инсистирању међународне заједнице на ставу да је то једини прихватљив начин.

"После избора у 2014. створена је другачија реалност. Ових дана је јасно наведено да је Српска листа никад неће гласати за косовску војску", рекао је Тачи, пренели су приштински медији.

Навео је и да су косовске снаге безбедности основане 2009. године на основу Ахтисаријевог плана, документа који је "довео до независности Косова", а да је пре три године покренут процес преиспитивања сектора безбедности.

Трансформација косовских снага безбедности у оружане снаге уставним променама подразумева неопходну двотрећинску већину у парламенту, а како је то немогуће остварити, косовски председник тврди да Београд омета тај процес.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво