Вучић: Срби морају да живе у миру са Бошњацима

Премијер Србије Александар Вучић изјавио је да је тешко ујединити земље Западног Балкана око политичких тема, али да је важно то да су сви сагласни да економија може да помери регион унапред.

Вучић је за Телевизију БН оценио да, без обзира на то да ли се то допада или не допада Бањалуци и Сарајеву, Срби с Бошњацима морају да живе у миру, а они који то не разумеју, не могу разумети ни каква је будућност и Србије и српског народа у целини.

Упитан да ли може утицати да у БиХ дође до неке врсте помирења, или бар до дијалога Срба и Бошњака, премијер Србије је рекао да он на то не може утицати, нагласивши значај односа Срба и Бошњака за мир и стабилност у региону.

"Не могу да утичем, али могу да говорим оно што мислим и онда када се то не допада некоме у Сарајеву или у Бањалуци. Притом, чини ми се да одмеравам сваку реч и свако слово које изговорим о БиХ, знајући колико је политички трусно подручје", истакао је Вучић.

Додао је да сматра да то чини на коректан начин, мада за то "увек плати цену, јер нико тиме није задовољан".

"За мене је важно да људи живе у миру и да ми са Бошњацима морамо да живимо у миру. Онај ко то не разуме, чини ми се да не разуме ни каква је будућност и Србије и српског народа у целини", рекао је Вучић, додавши да је то рекао и на данашњем састанку премијера земаља Западног Балкана у Сарајеву.

Рекао је да је током тог скупа "било варница" између њега и приштинског премијера Исе Мустафе, прецизирајући да му је рекао да су власти Косова у последњих десетак дана направиле пет "тешких фаулова".

"Прво жеља за формирањем војске Косова, супротно Бриселском споразуму, доношење резолуције о прекиду дијалога с Београдом - не знам шта је смисао, шта хоће и како хоће да решавају проблеме, ако не разговором и дијалогом. Затим, доношење одлуке о отимању имовине Републике Србије на Косову, и ево, и данас је ЕУ реаговала против тога", рекао је Вучић.

По његовим речима, портпаролка ЕУ Маја Коцијанчич изјавила је данас да је то комплексно питање и да о томе мора да се разговара у Бриселу и да то "не може баш тако како је неко замислио".

"Даље, они спремају доношење још једне страшне одлуке, а то је формирање Специјалног одељења за суђење Србима. Све супротно ономе што смо разговарали у Бриселу и не разумем чему толика нервоза, одједанпут, али то показује да некима не иде онако како су планирали", рекао је Вучић.

Број коментара 21

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи