Катастар о имовини на Косову у Београду – доказује шта је српско

Бивша директорка Катастра на Косову и Метохији Славица Радомировић истиче да је чак 58 одсто територије Косова, а реч је о државној, приватној, друштвеној и црквеној имовини, у власништву Србије, њених грађана и институција. За све то држава има оригиналну катастарску документацију која је 1999. године извучена са Косова и која је сада од непроцењиве важности, истиче Радомировићева.

Славица Радомировић наводи да је катастарска документација обимна и од велике важности.

"Грађа коју ми поседујемо је огромна и заштићена у 'Геозаводу' у Београду. Албанци годинама траже од нас да им вратимо документа, јер постоји правна несигурност за све грађане на Косову, али ми немамо ниједан разлог да им то вратимо јер ми положај Срба враћањем катастра нећемо побољшати", каже за Танјуг Радомировићева, која је и организовала евакуацију катастарске документације са Косова.

Та документација, најчвршћи је аргумент Србије против незаконите одлуке косовске владе да се сва непокретна имовина Србије региструје на име Приштине као власника.

Славица Радомировић упозорава да отимање српске имовине траје дуго, те да је Косово формирало свој катастар базиран на фалсификатима. Од идеје да се питање имовине на Косову дефинише у Бриселу, упоређивањем оригинала и косовских докумената, о чему је постигнут технички споразум, на крају није било ништа.

"Предвиђено је да заједно са албанском страном и међународном заједницом упоредимо евиденцију катастра из 1999. године који је оригиналан, са подацима реконструисаног катастра на Косову, али када су Албанци схватили да ће приликом тог упоређивања испливати њихови фалсификати, тада су замрли преговори", објашњава некадашња директорка Катастра на Косову и Метохији.

Косовске власти су 2002. године донеле Закон о регистру непокретности, међутим, како каже Радомировићева, због инсистирања међународне заједнице, сада се траже документа која показују на основу чега су, на пример, извршене промене у праву својине. 

Србија, према њеним речима, нема праву информацију које су размере фалсификовања.

"Из извештаја које ОЕБС прослеђује Уједињеним нацијама можемо да видимо да су баш велике размере фалсификовања. Само у Призрену, Албанац је тужио 24 Срба, наводно је његов отац купио ту земљу пре 30 година, и наводно су путем одржаја стекли право својине. Косовски суд је Србима само на огласној табли оставио обавештење да се одржава суђење и поставио им привремене заступнике, три Албанца адвоката. Сама чињеница да је тужилац платио те заступнике говори колико је то све пристрасно", наводи Радомировићева.

Славица Радомировић је лично организовала и учествовала у преношењу, како каже, тона и тона докумената. Они су на рукама изношени из архива катастра на Косову, у јуну 1999, док су у том моменту НАТО трупе улазиле у јужну покрајину.

Како је рекла, захваљујући помоћи колега из Врања и Куршумлије и бројних добровољаца, тоне папира су стизале у Београд, а једино из седам општина није изнета сва докумантација, али, како истиче, постоје копије.

Вредност имовина коју косовске власти покушавају да присвоје је, према неким проценама, десет милијарди евра: земљиште, објекти, пословне зграде, државна предузећа, спортски објекти.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи