НАТО: Могли бисмо да размотримо однос према косовским снагама безбедности

Неименовани високи званичник НАТО-а рекао је приштинском листу "Зери" да ће Алијанса морати да размотри однос према косовским снагама безбедности (КСБ) уколико се оне буду развијале на начин како је то предложио косовски председник Хашим Тачи.

Званичник НАТО-а је прецизирао да би Алијанса морала да "размотри свој ниво одлучности према овим снагама (КСБ), посебно у погледу изградње капацитета".

Лист такође наводи да експерти за безбедност тврде да инсистирање на трансформацији КСБ у војску, само путем амандмана на закон, а не променом устава, може да наштети односима са САД.

Наводе оцену бившег заменика изасланика УН током преговора о статусу Косова у Бечу, Алберта Роана, да су "КСБ реално војска".

Према његовим речима, било какве промене у том смеру требало би да буду урађене путем устава.

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг саопштио је у среду приштинским властима озбиљну забринутост Алијансе због предложене трансформације косовских снага безбедности (КСБ) у оружане снаге.

"Данас сам причао са (косовским председником) Хашимом Тачијем и (премијером) Исом Мустафом како би им пренео озбиљну забринутост савезника НАТО-а због недавних предлога косовских власти за трансформацију КСБ у оружане снаге без промене Устава", навео је Столтенберг.

Нагласио је да им је јасно ставио до знања да унилатерални кораци попут ових нису од помоћи и затражио од косовских власти да остану у блиском контакту са Београдом.

Столтенберг је, како преноси портал Јуропијен Вестерн Балканс, додао да је последњих година НАТО подржао развој КСБ као професионалних и све више мултиетничких снага.

"Структура, мандат и мисија КСБ су у надлежности локалних косовских институција у складу са њиховим уставним правом. Ипак, уколико се мандат КСБ сада развије како је предложено, НАТО ће морати да поново размотри ниво своје посвећености, посебно у погледу изградње капацитета. То сам јасно ставио до знања током моје посете Косову у фебруару и поновио у телефонским разговорима које сам имао данас", истакао је Столтенберг.

Додао је да остаје у блиском контакту са колегама у Европској унији.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
17° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се