Косовски парламент тражи прекид дијалога са Београдом

Посланици у косовском парламенту су усвојили резолуцију којом траже безусловно ослобађање Рамуша Харадинаја и прекид дијалога са Београдом до испуњења тог захтева. Из косовске владе поручују да ће дијалог замрзнути до ослобађања Рамуша Харадинаја.

За текст резолуције без правног дејства гласало је 78 посланика, док је један посланик био против.

Резолуција предвиђа суспензију дијалога Београда и Приштине до ослобађања лидера Алијансе за будућност Косова Рамуша Харадинаја.

Косовска министарка за дијалог Едита Тахири рекла је да ће представници владе поштовати резолуцију и додала да ће Приштина замрзнути дијалог са Београдом до ослобађања Рамуша Харадинаја, јавља дописник РТС-а.

Ако буду доследни слову Резолуције, представници косовске владе прекидају дијалог с Београдом до 6. априла када ће у Колмару суд обелоданити одлуку на захтев српског тужилаштва да Харадинај буде изручен Београду због сумњи да је починио ратне злочине на Косову током сукоба 1998. и 1999. године.

Парламент од косовске владе захтева да ЕУ изврши притисак на Србију и да поништи све оптужнице. Све то и захтев Приштине да формира војску, тема је Савета за националну безбедност у понедељак, на захтев председника Томислава Николића. Приштина све време тражи изговор да прекине дијалог са Србима, одговара директор Канцеларије за КиМ.

Позив за прекид дијалога са Београдом осуђује и Брисел. У Европској комисији наводе да то није у складу са обећањима Приштине. Унија помно прати питање трансформације косовских безбедносних снага.

Реагује и норвешки шеф дипломатије - сарадња у региону услов је за бољу интеграцију.

Покушај приштинских власти да насилно формирају војску самопроглашеног Косова ударац су на стабилност региона, којем није потребна додатна милитаризација - напротив, упозорава Бањалука.

Директор Канцеларије за КиМ оцењује да је противљење САД, али и НАТО-а формирању тзв. косовске војске, што је српском премијеру потврдио и први човек Алијансе, дипломатски успех и доказ нове позиције Србије.

Трансформација безбедносних снага у косовску војску не може бити формирана само простом променом закона, како су то иницирали Хашим Тачи и Кадри Весељи, косовски председник и председник парламента.

Од њихове идеје дистанцирала се и влада Исе Мустафе. Влада ће размотрити предлог о промени закона за формирање косовске војске. Мустафа истиче се ће влада остати привржена ставу да то трба да се догоди кроз промену Устава, уз сарадњу да водећим међународним партнерима - НАТО-ом и САД.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво