Свечани дочек за Нишанија у Бујановцу

Председник Албаније Бујар Нишани боравио је у једнодневној посети општинама Бујановац и Прешево где живи већински албанско становништво. Првог албанског председника који је дошао у Србију после 69 година, на административном прелазу Кончуљ, у име Владе Србије, дочекао је председник Координационог тела за општине Прешево, Бујановац и Медвеђа Зоран Станковић.

Нишанија су испред зграде општине Бујановац дочекали председник те општине Шаип Камбери и председник Скупштине општине Бујановац Јонуз Муслију, који је и председник Националног савета Албанаца.

Испред зграде општине Нишанију је уприличен и свечани дочек, а чланови КУД-а из Бујановца носили су албанску народну ношњу.

Репортер РТС-а јавља да том приликом није интонирана химна Републике Албаније, како је Танјуг раније пренео, али ни химна Србије.

Испред зграде општине, грађани су поздравили Нишанија махањем албанским заставицама.

Нишани је поручио да су посета премијера Албаније Београду и посета премијера Србије Тирани указале на важне тренутке за изградњу и учвршљивање односа две земље.

"То се односи на право на образовање, потребу националних симбола, право на привредни развој који ће бити учвршћен даљим развојем и унапређењем односа између Албаније и Србије", рекао је Нишани и истакао да све ове договоре и споразуме треба претворити у акциони план како би се радило на њиховој реализацији.

Безбедност у Бујановцу због посете Нишанија је повећана, али на улицама није видљиво присуство припадника полиције. 

Председник Албаније је у посету Бујановцу и Прешеву дошао на позив председника општине Бујановац Шаипа Камберија. Уочи посете, постављени су билборди са поруком: "Добро дошли, председниче", исписаном на албанском језику.

Првог албанског председника који је дошао у Србију после 69 година сачекао је председник Координационог тела за југ Србије Зоран Станковић, који каже да му је Нишани захвалио на свим активностима које је држава Србија учинила да се та посета оствари и да протекне у најбољем могућем реду.

Шеф Координационог тела за југ Србије Зоран Станковић сматра да би основни циљ посете председника Албаније Бујановцу и Прешеву могло да буде успостављање бољег разумевања и успешније сарадње између Србије и Албаније.

"То може да буде на добробит грађана који живе на овом простору и на простору Албаније", рекао је Станковић Танјугу.

Он је додао да се нада да ће посета омогућити и бројне заједничке активности на побољшању услова сарадње у образовању, култури, али и на економском пољу.

Камбери: Посета Нишанија доказ добросуседских односа Албаније и Србије

Председник Општине Бујановац, Шаип Камбери изјавио је да посета председника Албаније том граду показује добросуседске односе Албаније и Србије које су обе на путу ка Европској унији, преноси Бета.

Камбери је на конференцији за новинаре у Бујановцу рекао да је с председником Албаније Бујаром Нишанијем који је на позив локалне самоуправе данас посетио Бујановац, разговарао и о могућностима да општине на југу Србије, у којима живи албанско становништво, ближе сарађују са институцијама у Тирани.

"Право је матичне земље да брине о својим грађанима који живе на територији друге земље. Позвали смо институције Албаније да директно инвестирају у прешевску долину", рекао је Камбери и навео да је локална самоуправа у Бујановцу конкурисала код Министарства образовања Албаније за два пројекта о обнове основне школе у селу Самољица.

Одговарајући на питање новинара, Камбери је рекао да Република Албанија неће утицати на то да ли ће албански политички лидери из Прешева и Бујановца подржати неког од председничких кандидата на изборима за председника Србије.

"Питање је да ли су кандидати за председника Србије заинтересовани да разговарају с представницима неке мањине и да ли прижељкују њихов глас. До сада нас ниједан од кандидата није контактирао", рекао је Камбери. 

Председник Албаније завршио је посету обиласком нове школе у Великом Тновцу и сусретом са житељима Прешева. 

Иначе, Нишани је први председник Албаније у посети Србији, након Енвера Хоџе 1948. године. 

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи