Приштина формира војску

Косовски председник Хашим Тачи предао је председнику косовске скупштине Кадрију Веселију предлог новог закона о Безбедносним снагама Косова, које би требало да прерасту у косовску војску.

Хашим Тачи је изјавио да је нацрт закона о трансформацији Безбедносних снага Косова у војску припремила његова канцеларија у сарадњи са министарством за безбедносне снаге.

"Ова моја законска иницијатива о унапређењу улоге и обавеза Безбедносних снага Косова је неопходна и врши се са циљем заштите суверенитета и територијалног интегритета, очувања мира и заштите државних интереса Косова, а доприноси и изградњи и очувању регионалног и глобалног мира и стабилности", рекао је Тачи пошто је председнику скупштине Кадрију Веселију предао нацрт закона.

Тачи је на заједничкој конференцији за новинаре са Кадријем Веселијем рекао да до уставних промена није дошло јер су посланици који представљају српску заједницу у скупштини јасно истакли да никада неће изгласати потребне уставне измене које ће омогућити оснивање оружаних снага Косова.

"Ова горка реалност је жалосна, штавише, када се зна да овај став против уставних измена своје порекло води из Србије. Косово не може да своју судбину остави некоме другоме на милост", рекао је Тачи.

Напомиње да је битан садржај, а не симболика која се повезује са именом Безбедносних снага Косова.

"За мене као председника Косова и врховног команданта Безбедносних снага Косова битнији од симболике, која се повезује са именом, јесте садржај", додао је Тачи.

Он је открио да су измене у мисији и нове обавезе које ће добити Безбедносне снаге Косова у складу са новим законом, те да чине Безбедносне снаге Косова модерном, мултиетничком, професионалном војском одбрамбеног карактера, која ће бити дизајнирана да штити грађане Косова и која ће бити у служби очувања мира у региону и у свету, увек када се од Косова буде тражило да да допринос у том смеру.

"Суседне државе које имају своје војске треба да схвате ову трансформацију Безбедносних снага Косова у војску као потпуно нормалан корак једне суверене и независне државе", додао је Тачи.

Весели: Трансформација БСК допринеће миру у региону

Весели је на конференцији за новинаре рекао да ће за сутра сазвати састанак председништва скупштине како би ставили предлог закона о БСК у скупштинску процедуру.

Весели је навео да ће трансформација БСК допринети миру у региону.

"Ово је добар дан за грађане Косова. Председник у складу са својим уставним овлашћењима иде напред. Ја ћу сутра наставити са председништвом, како би се поштовала процедура. Кроз ову трансформацију Косово ће допринети миру у региону", рекао је Весели на конференцији за медије.

Иако је Хашим Тачи најавио да планира да законом покрене промену мандата косовских безбедносних снага (КБС) у оружане снаге, Амбасада Сједињених Америчких Држава у Приштини инсистира да трансформација треба да се уради кроз уставне промене, које би укључиле сагласност посланика Српске листе, саопштено је из америчке амбасаде. 

"Политика САД је да трансформација безбедносних снага у оружане снаге Косова треба да се обави у складу са уставом Косова и кроз свеукупан политички процес", наводи се у одговору амбасаде листу Коха диторе.

Јединице косовских безбедносних снага могу бити распоређене на северу Косова уз претходну сагласност команданта Кфора.

Коментаришући најаве Хашима Тачија да ће иницирати промене закона које ће омогућити формирање косовске војске, команда Кфора тврди да је "структура и улога" безбедносних снага Косова ствар Приштине.

"НАТО наставља да подржава Безбедносне снаге Косова у складу са мандатом тих снага. Уколико се тај мандат промени, НАТО ће морати поново да размотри ниво ангажмана", наводи се у писаном одговору Кфора достављеном РТС-у.

Тачи је, претходно, рекао да му косовски устав омогућава да предузме кораке ка изменама закона, које би омогућиле оснивање косовске војске.

Судбина ове Тачијеве иницијативе, међутим, није извесна, јер је директор Канцеларије за југоисточну Европу у Стејт департменту Метју Палмер раније рекао да САД подржавају трансформацију безбедносних снага у косовску војску, али да се залажу за то да тај процес буде подржан од свих страна у скупштини.

Једна од страна су и посланици Српске листе, који не подржавају најаву Хашима Тачија.

Косовска скупштина је недавно Резолуцијом обавезала владу да што пре достави парламенту стратегију за трансформацију косовских безбедносних снага у косовску војску.

Из министарства за безбедносне снаге саопштавају да су припремили предлог за промену мандата те организације.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи