ЕУ решена да помогне региону Западног Балкана на свим нивоима

Земљама Западног Балкана потребна је подршка и убедљива перспектива чланства у Европској унији да би превладале тензије и изазове којима су изложене, изјавила је у Бриселу висока представница Федерика Могерини. Савет министара спољних послова расправљао је о ситуацији у региону, а Западни Балкан биће тема и Самита европских шефова држава и влада крајем недеље у Бриселу.

После петодневне посете земљама Западног Балкана, Федерика Могерини је о ситуацији у региону известила европске министре спољних послова.

Забринутост због тензија и могућег ширења нестабилности вратила је на дневни ред ЕУ регион за који Могеринијева каже да је изложен унутрашњим, спољним, па и глобалним изазовима.

"Регион има унутрашњу снагу да издржи и одговори на изазове, али потребно је да постоји убедљива перспектива европске интеграције. То је наш део посла. Очекујем да министри данас, али и европски лидери касније ове недеље јасно потврде веродостојну европску перспективу за регион", рекла је Могеринијева.

Министар спољних послова Словачке Мирослав Лајчак је рекао да су сви министри истакли чињеницу да је ЕУ у последње време "одустала у својој пажњи према региону" и да се резултат тога види у слабљењу проевропских снага унутар земље и отварању простора другим играчима.

Иако проширење остаје непопуларно у многим деловима ЕУ, међу земљама чланицама преовладао је став да је потребно послати позитивне поруке, не заборављајући да земље кандидати морају да спроводе одговарајуће реформе да би напредовале ка чланству.

Савет министара расправљао је о Балкану у светлу многих оцена да се ситуација у региону погоршала последњих месеци и да је потребан снажнији европски ангажман.

Ова дебата биће настављена и на самиту шефова држава и влада који ће у четвртак први пут после дужег времена расправљати о Западном Балкану у Бриселу.

У нацрту закључака европских лидера, у који је увид имао РТС, потврђује се европска перспектива Балкана и наводи да је ЕУ решена да помогне региону на свим нивоима, како би подржали стабилност и економске везе са и унутар региона.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара