Тачијев план Б за војску Косова – Срби против

Иницирање промене закона о косовским безбедносним снагама и формирање косовске војске, које најављује Хашим Тачи, заобилази став Срба, који се противе устројству нових оружаних снага. Представници Срба у јужној Покрајини тврде да мимо уставних промена то не може да се догоди, а у случају да већина у косовској скупштини подржи законску промену – жалиће се уставном суду.

Уставним променама, у садашњим политичким околностима на Косову, трансформација безбедносних снага у косовску војску није могућа. Хашим Тачи зато иницира план Б.

"Модерни устав Косова, мени, као врховном команданту безбедносних снага Косова, даје довољно надлежности да предузмем све поступке, укључујући и измену закона о Безбедносним снагама Косова, како би оснивање косовске Војске постало реалност", наводи Хашим Тачи, косовски председник.

Из врха НАТО-а су недавно поручили да су задовољни тренутним мандатом косовских безбедносних снага, и да имају право да реагују у ванредним ситуацијама. Ипак, у случају промене мандата косовских безбедносних снага, НАТО ће размотрити то питање, оцењују у Алијанси.

У разматрање могућности за формирања косовске војске укључио се и директор Канцеларије за Југоисточну Европу у Стејт департменту Метју Палмер. Он је прошлог месеца у Приштини изјавио да Сједињене Америчке Државе подржавају трансформацију безбедносних снага у косовску војску, али да се залажу за то да тај процес буде подржан од свих страна у скупштини.

Једна од страна су и посланици Српске листе, који не подржавају најаву Хашима Тачија.

"То су сигурно изјаве које се користе за унутрашњу потребу и сигурно је да ни међународна заједница ни НАТО неће дозволити законске промене већ само уз помоћ устава. Када су у питању посланици Српске листе, српске заједнице, ми смо и даље става да не желимо да гласамо за уставне промене када је у питању трансформација безбедносних снага у оружане снаге", објашњава Славко Симић, председник Српске листе.

Уколико се усвоји предлог закона, нема много маневарског простора да се оспори његова промена.

"Једини механизам који имамо је уставни суд, који до сада, односно у задњем периоду, по мом прилично скромном мишљењу, није баш показао највећу професионалност", наводи Ненад Рашић, посланик Српске листе.

Упућени најаву Хашима Тачија гледају као пропаганду у сусрет изборима.

"Ако имамо на уму да то није у складу са међународним документима да Косово функционише по резолуцији 1244, заправо као међународни протекторат, да су и садашње безбедносне снаге под командом КФОР-а, односно НАТО-а, онда је тај план бесмислен", објашњава аналитичар Миливоје Михајловић.

И косовска скупштина је недавно Резолуцијом обавезала владу да што пре достави парламенту стратегију за трансформацију косовских безбедносних снага у косовску војску. Из Министарства за безбедносне снаге саопштавају да су припремили предлог за промену мандата те организације.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво