Могеринијева са косовским званичницима

Висока представница Европске уније за спољну политику и безбедност Федерика Могерини изјавила је у Приштини да је "последњи тренутак да Косово ратификује споразум о демаркацији граничне линије са Црном Гором", што је једини преостали услов за либерализацију виза.

На заједничкој конференцији за новинаре са косовским премијером Исом Мустафом, Федерика Могерини рекла је да је сада "либерализација виза у рукама институција Косова".

"Предлог Европске комисије који смо представили овде у мају прошле године је био веома јасан - два су услова које треба испунити пре него што дође до либерализације визног режима - да Косово побољша борбу против корупције и организованог криминала. Ту је било напретка. Други услов је ратификација споразума о демаркацији границе са Црном Гором и ту, нажалост, није било напретка", казала је Федерика Могерини.

Она је рекла да је последње време да се ратификује споразум о демаркацији граничне линије са Црном Гором. што треба да деблокира либерализацију виза.

"Ми смо за то спремни и сада остаје на парламенту ове државе да предузме мере... Политичке парије, политички лидери и политичке снаге, парламентарне групе имају одговорност да превазиђу политичке расправе и да заједно, конструктивно траже и пронађу пут и начин како да земља иде напред. Верујем да ће политичке партије изнаћи пут да се помире и да ратификују овај споразум у Скупштини", казала је Федерика Могерини.

Висока представница ЕУ рекла је да "народ Косова заслужује либерализацију виза" и да верује да грађани не заслужују недостатак политичког консензуса за корак напред ка ЕУ.

"Веома је значајно да Косово али и регион одлучно настави пута ка ЕУ", рекла је Могерини и додала да је то инвестиција у стабилност и безбедност.

"Значајни кораци који су постигнути прошле године у региону али и на Косову показују да су промене могуће и да има напретка... Сложили смо се да дијалог нема алтернативу. Захвалила сам се премијеру и председнику због приступа који имају према дијалогу", рекла је Федерка Могерини.

Она је додала да гарантује њену и подршку ЕУ у остваривању до сада постигнутих споразума.

Косовски премијер Иса Мустафа рекао је да је Федерики Могерини пренео непоколебљиво опредељење косовске владе и грађана за европски пут и да "Косово види своју будућност у породици земаља ЕУ, као земља чланица ЕУ".

Према њему, Приштина је веома ангажована на примени Споразума о стабилизацији и придруживању, европским реформама, "а приоритети су и даље правна држава, економски развој, конкурентност тржишта, повећање квалитета социјалних услуга, образовање, запошљавање".

"Ми дијалог са суседним земљама и Србијом видимо као незаменљиву алтернативу за нормализацију наших односа и за решавање свих отворених питања", казао је косовски премијер.

Мустафа је рекао да је Приштина спремна да настави дијалог са Београдом за нормализацију односа и за унапређење процеса како на Балкану, тако и у Европи упркос противљењима опозиције.

Он је истакао да је постигнут напредак у оквиру борбе против корупције и организованог криминала и да ће та борбати настављена.

"Затражили смо помоћ високе представнице и Европске комисије на превазилажењу стања које сада имамо у вези са демаркацијом граничне линије са Црном Гором због супростављања опозиције, али због тога што у раду Скупштине не учествују представници Српске листе у Скупштин. Све то утиче да наши грађани буду таоци тог критеријума и не могу да се слободно крећеу", казао је Мустафа.

Током посете Космету Федерика Могерини се поред Мустафе састала са косовским председником Хашимом Тачијем и председником парламента Кадри Весељијем.

Косовски председник Хашим Тачи изјавио је да је посета Високе представнице Европске уније за спољну политику и безбедност Федерике Могерини Приштини доказ да је ЕУ опредељења да и Западни Балкан буде њен део.

"Косово је најпроевропскија држава у региону и поруке Високе представнице Могерини дају подршку процесу интеграције уопште, али и хитних конкретних корака, као што је либерализација виза", написао је Тачи на друштвеној мрежи Фејсбук.

Оценио је да се Косово и регион сусрећу са различитим изазовима, али да су приоритети исти - развој и учлањење у Европску унију.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи