Кубуровићева са представницима ЕУ о реформама

Министарство правде ће у наредном периоду, поред спровођења реформских активности, посебну пажњу посветити унапређењу ефикасности правосуђа и борби против организованог криминала и корупције, истакла је министарка правде Нела Кубуровић, саопштено је из њеног кабинета.

Нела Кубуровић је на састанку са члановима Радне групе Савета ЕУ за проширење (ЦОЕЛА), представницима Савета ЕУ и Европске комисије, како се наводи, нагласила да је борба против организованог криминала и корупције један од приоритета не само Министарства правде, већ и Владе Србије.

Говорећи о резултатима које је Министарство правде остварило у оквиру преговарачког поглавља 23, Кубуровићева је навела да је испуњено више од 70 одсто активности из Акционог плана за то поглавље, чије је остварење било планирано до краја 2016. године.

У том смислу указала је на успешну примену Закона о заштити узбуњивача, као и на то да је у новембру 2016. године усвојен Закон о организацији и надлежности државних органа у сузбијању организованог криминала, тероризма и корупције, који треба да да највеће ефекте када је у питању борба против организованог и финансијског криминала и корупције.

Такође је завршен и нацрт новог Закона о Агенцији за борбу против корупције који би у другом кварталу ове године требало да се нађе скупштинској процедури, навела је Кубуровићева.

Министарство правде ће како је указала наставити рад и на унапређењу ефиканости правосуђа, кроз даље смањивање броја старих предмета и смањење трајања поступака, али и обезбеђивањем правне предвидивости.

Највећи успех у области правосуђа постигнут је у смањењу броја старих извршних предмета, јер је њихов број у 2016. години смањен за више од 50 одсто.

"Ти резултати су постигнути захваљујући новом Закону о извршењу и обезбеђењу, који је почео да се примењује од 1. јула 2016. године и који је допринео решавању око 900.000 старих предмета", навела је Кубуровићева.

Указала је да је највећи напредак у оквиру спровођења Акционог плана за Поглавље 23 остварен у области основних права, будући да је, поред осталог, усвојена Национална стратегија за родну равноправност, али и Закон о спречавању насиља у породици, чија примена почиње од 1. јуна ове године.

Представници Радне групе су поздравили напредак Србије на путу ка ЕУ и истакли важност даљег спровођења реформи и имплементацији стандарда Европске уније, наводи се у саопштењу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
19° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се