Извештај Одбора ЕП, похваљен економски напредак у Србији

Спољнополитички одбор Европског парламента усвојио је са великом већином Извештај о Србији, којим се ЕУ позива на отварање нових поглавља у приступним преговорима са Србијом, а Београд – да се фокусира на реформе у области владавине права и на нормализацију односа са Косовом. Спољнополитички одбор Европског парламента усвојио извештај о Косову известиоца Улрике Луначек.

Спољнополитички одбор Европског парламента је са 55 гласова "за" и два "против" усвојио нацрт текста известиоца за Србију Дејвида Макалистера, који је допуњен компромисним амандманима европских посланика.

Извештај оцењује да се Србија налази на добром путу европских интеграција, а ЕУ се позива на отварање "и других поглавља у преговорима са Србијом, која су технички спремна". 

Похваљени су укупан економски напредак у Србији, "активна улога Србије у борби против тероризма" и значајна улога коју земља има у међународној и регионалној сарадњи у борби против наркотика.

Истовремено, европски посланици од Србије траже да се власти у земљи фокусирају на реформе у области владавине права, а инсистира се на независном правосуђу, борби против корупције, побољшању ситуације у медијима у земљи, испитивање случајева претеране употребе силе од стране полиције према грађанима, као и случај Савамала. 

Србија се позива да појача напоре у решавању "билатералних питања са суседима у складу са међународним правом", да "у потпуности примени постојеће билатералне договоре са суседима", али и да "прогресивно" усклади своју спољну и безбедносну политику са политиком ЕУ, са посебним нагласком на политици према Русији.

Када је реч о нормализацији односа са Косовом, у ЕП наглашавају да је имплементација договореног у оквиру дијалога кључна, а формирање Заједнице српских општина један од приоритета. 

Данас усвојени извешатај о Србији требало би да крајем априла, после председничких избора у Србији, буде изгласан у форми Резолуције ЕП о Србији.

Одбор ЕП усвојио извештај о Косову

Спољнополитички одбор Европског парламента усвојио је извештај о Косову известиоца Улрике Луначек.

За извештај, који је поднела Луначекова, гласало је 40 чланова Одбора, 12 је било против, а пет се уздржало од гласања.

Представљајући свој извештај Одбору, Луначекова је јуче оценила да на обе стране недостаје имплементација споразума постигнутих у дијалогу Београда и Приштине – привремене власти пре свега о Заједници српских општина, а Београд око управљања прелазима, споразума о енергетици и катастра.

Изразила је наду да ће косовска скупштина што пре ратификовати споразум о демаркацији са Црном Гором, подсећајући да је то последња препрека на путу добијања визне либерализације.

Исто тако позвала је Српску листу да се врати у скупштину, јер ће то помоћи изгласавању преосталих споразума, међу којима је и закон о верским заједницама.

"У извештају позивамо чланове Српске листе да делују и раде као грађани Косова, а не да иду по мишљење у Београд", рекла је Луначекова.

Она је указала да ће свој извештај изменити и додати да је Бангладеш признао Косово, чиме је, како је рекла, независност Косова признало 114 држава света, више од половине чланица УН.

С тим у вези је у извештају позвала пет земаља ЕУ, које до сада то нису учниле, да признају независност Косова, додајући да би то било корисно за цео регион, и допринело би стабилности.

Луначекова је подвукла да је независност Косова иреверзибилна ствар, и да неће бити повлачења.

Србију је критиковала због воза који је, како је рекла, упутила на Косово са поруком "Косово је Србија". "Добросуседски односи нису провокација", поручила је Луначекова.

Такође је затражила од Србије укидање закона о универзалној јурисдикцији, који је раније коришћен за борбу против противника Слободана Милошевића, а сада против Рамуша Харадинаја.

Европски парламент ће гласати у пленуму о извештају о Косову у априлу.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво