Вучић са премијером Хесена: Србија на добром економском путу

Председник Владе Србије Александар Вучић и премијер немачке Савезне покрајине Хесен Фолкер Буфије сагласили су се да је Србија на добром економском путу. Сматрају да је потребно очувати политичку и правну стабилност, и додатно поправити пословни амбијент. Буфије поручио да је Србија кључна држава региона.

Александар Вучић је на заједничкој конференцији са премијером немачке покрајине рекао да Хесен има осам пута већи БДП него Србија, иако је по броју становника нешто мањи, те да је, са још три немачке покрајине, најзначајнији део Немачке за Србију, јер ту извозимо 75 одсто укупне робе која оде у Немачку. 

Премијер је рекао да компаније из Хесена запошљавају осам хиљада радника у Србији, од "Штаде", која је навећи инвеститор, до "Норма групе" и "Континентала".

"То је за нас од великог значаја и желимо да унапређујемо ту сарадњу", рекао је Вучић и захвалио Буфијеу на подршци. 

Премијер је рекао и да је Буфијеа упознао са економским параметрима, који су бољи него раније.

"Сагласили смо се да је Србија на добром економском путу, али да је потребно још много тога да променимо, да одржимо политичку стабилност и да осигурамо правну сигурност и поправљамо пословни амбијент", рекао је Вучић.

Премијер је рекао да ће Србија учинити све како би поправила економску ситуацију, али и унапредила политичку стабилност, што ће створити услове за долазак још више компанија из Хесена.

Како је објаснио, у односу на 2010, када је трговинска размена са том немачком покрајином била 143 милиона евра, у 2016. је била више него дупло већа – 314,6 милиона евра.

Вучић је рекао да је веома поносан на то што смо привукли немачке компаније које послују у Србији, а свој производ извозе у Немачку, јер је то довело до тога да постоји суфицит у трговинској размени са Хесеном. Он је додао и да је извоз Србије у Хесен већи од извоза Хрватске, Црне Горе, БиХ и Албаније заједно.

Вучић је навео и да је премијера покрајине Хесен упознао са идејом која је, како је рекао, од кључног значаја, а то је истинска царинска унија земаља западног Балкана и стварање већег тржишта које би се интегрисало у још веће – тржиште Европске уније.

Премијер је навео и да смо од Буфијеа добили подршку и за наше европске интеграције и подсетио на то да смо отворили јуче два нова поглавља у преговорима са ЕУ, истовремено се захваливши немачкој канцеларки Ангели Меркел на свему што је чинила и што чини да помогне напорима Србије у том процесу, али и на подршци за све будуће пројекте и ономе што можемо заједнички да радимо.

Према његовим речима, Буфије је искрени пријатељ Србије, зна делом и наш језик јер му је мајка из Пазове. Додао је да је премијер Хесена разговарао са подунавским Швабама јуче.

У том смислу, Вучић је најавио и да ће и он више разговарати са њима посебно како би се успоставлила боља сарадња и у контексту Дунавске стратегије, али и Новог Сада као будуће културне престонице Европе, и најавио нова велика улагања у Војводину.

Навео је и да ће у својим последњим недељама као премијер радити да обезбеди што већи долазак привредника из Хесена и уопште страних инвеститора, и да што више посетилаца из те Немачке покрајине дође у Србију.

Буфије: Србија кључна држава региона

Премијер  Хесена Фолкер Буфије истакао је да је ситуација у ЕУ тешка, да се светска политика мења, због чега је важно да Европа буде јединствена, што није могуће постићи без стабилизације региона Западног Балкана, у чему Србија има централну улогу.

Буфије је, након разговора са премијером Вучићем, на заједничкој конференцији за штампу казао да је ЕУ непотпуна без земаља западнобалканског региона.

"Ми смо овде пре свега јер је Србија кључна држава региона и зато желимо да вас охрабримо, владу и грађане, да наставите реформски рпоцес, а тамо где можемо да помогнемо, помоћи ћемо. Нисмо овде да делимо лекције већ да пружимо конкретну подршку у циљу заједничке будућности", рекао је Буфије.

Такође је рекао да је допутовао са делегацијом покрајине Хесен, у којој су председник покрајинске скупштине и представници странака, што показује колико је велико интересовање које у том делу Немачке влада за Србију.

Буфије је истакао да је делегација у Србији како би још више продубила односе.

"Са великим интересовањем пратимо реформе које се спроводе и то подржавамо. Премијер Вучић је указао на то да је из његове песпективе развој за бољу будућост, не само Србије већ и свих земаља региона, у Европској унији – у чему се слажемо. Чињеница да су јуче отворена два нова поглавља показује да и у Унији признају реформске успехе", објаснио је Буфије.

Указао је на снажну економску повезаност Хесена са Србијом, коју жели, како је додао, да продуби, и уједно да скрене пажњу предузетника у Хесену на Србију, како би се повећало интересовање.

Буфије је казао да очекује даље јачање економске сарадње, али и сарадње у другим областима, као што су дуално образовање и високо школство.

Навео је да парламент Хесена има партнерство са скупштином Војводине, те да ће Хесен посебно да се ангажује око Новог Сада – културне престонице 2021. године.

Буфије је, констатујући да постоје заједнички интереси, казао да жели да се иде корак даље.

"Економска размена са Србијом је већа него са другим земаљама око Србије. То показује велики значај и зато верујемо да ће, ако се настави реформски процес, за шта вас охрабрујемо, грађани осетити да иде напред и да ће имати добру будућност", рекао је Буфије.

Према речима Бифијеа, са Вучићем је отворено разговарао о ситуацији у последње две деценије, указавши на то да је посебан изазов Косово, али да је ту и забринутост око БиХ.

"Сагласни смо да се не смеју прећутати ствари, већ се мора наћи заједничка будућност, иако је тешко", додао је Буфије, захваливши премијеру због намере да призна наслеђе подунавских Шваба. Он је навео да је први пут био у Србији као дете, 1963. године.

Како је додао, пуно времена је требало, и више генерација, да се ствари доведу на своје место.

Вишечлана делегација покрајине Хесен, коју су предводили премијер Фолкер Буфије и председник Парламента те покрајине Норберт Картман, посетила је општину Стара Пазова и том приликом се упознала са богатим културно-историјским наслеђем тог поднебља.

Вучић је Хесен посетио крајем марта прошле године, када се састао са премијером те немачке покрајине.

"Србија је добро место за инвестиције и то би требало искористити, како би млади људи имали добру перспективу", изјавио је тада Буфије на састанку у Визбадену.

Навео је и да је основ напретка сваке државе стабилна политичка ситуација, јер нико неће да инвестира у земљу у којој нема стабилности, и прихватио је Вучићев позив да посети Србију, што је сада и учинио.

Из немачке покрајине Хесен у Србији послују компаније као што су "Штада", "Фрезенијус", "Месер", "Норма".

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво