Пастор и Мировић са делегацијом из Хесена

Председник парламента немачке покрајине Хесен Норберт Картман и премијер Фолкер Буфије бораве у Србији, а у Новом Саду су се састали са колегама из Војводине, Иштваном Пастором и Игором Мировићем.

Председник Скупштине АП Војводине Иштван Пастор, заједно са потпредседницима покрајинског парламента, разговарао је са члановима високе делегације немачке покрајине Хесен, с циљем унапређења сарадње.

Пастор је подсетио на то да је пре пет година потписана заједничка изјава којом су парламенти Војводине и Хесена створили институционални оквир за ближу сарадњу у различитим областима, те да је заједнички интерес парламената, влада, али и грађана две покрајине да се она попуни конкретним садржајем.

"Скупштина АП Војводине је стратешки опредељена ка стварању партнерства са другим ервопским регионима, као и јачање и продубљивање сарадње са онима са којима су ти односи већ успостављени. Међу њима, Хесен сигурно има посебно место, како због досадашњих инвестиција и привредних улагања, тако и због искрених пријатељских односа", истакао је Пастор.

Картман и Буфије су нагласили да су спремни да области привреде, културе и науке ставе у фокус будуће сарадње са АП Војводином, као и да су спремни да са своје стране уложе додатни напор како би се привредни субјекти, универзитети, научне и културне институције повезале, а сарадња оживела.

На састанку две делегације разговарало се и о корацима које Србија спроводи у процесу европских интеграција, те је изражено посебно задовољство због данашњег отварања два нова преговарачка поглавља у овом процесу.

Пастор је нагласио да је процес отварања преговарачких поглавља значајан због приближавања Србије ЕУ, али и због унутрашњег уређења Србије, јачања институција и владавине права.

Са делегацијом из Хесена састао се и председник владе АП Војводине Игор Мировић.

Према речима Мировића, посета делегације на овако високом нивоу је изузетна прилика да се разговара о унапређењу досадашње сарадње са Хесеном и нагласио да подаци о досадашњим улагањима немачких компанија, као и сарадња парламената две регије, отварају простор за ближу институционалну међурегионалну сарадњу, саопштио је Биро за односе са јавношћу покрајинске владе.

Мировић је предложио сарадњу привредних комора и развојних агенција ради квалитетније промоције потенцијала које Војводина има, као и подстицаја оним активностима којима се обезбеђује убрзани привредни раст.

Премијер Хесена Фолкер Буфије изразио је спремност да се сарадња унапреди у практичном смислу, позвао да се представе у Хесену и изнео да Војводина има добре изгледе да нађе нове инвеститоре из ове покрајине. Он је, такође, позвао представнике АП Војводине да се придруже у заједничким активностима Хесена у Бриселу, у којима учествују региони из пет земаља.

Саговорници су се сложили да и у областима културе и спорта има места за сарадњу. У том смислу, представници савезне покрајине Хесен рекли су да су веома заинтересовани да подрже и учествују у пројектима Нови Сад - Европска престоница културе 2021. и Омладинска престоница 2019. године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво