Мaкалистер: Најважније охрабрити Србију на путу ка ЕУ

Известилац Европског парламента за Србију Дејвид Макалистер поручио је пред Одбором за спољну политику Европског парламента да је важно да ЕП настави да охрабрује Србију на европским путу. Председник Парламентарног одбора за сарадњу са Србијиом Едвард Кукан оценио је извештај о Србији као "избалансиран и реалистично оптимистичан". Договорено 18 "компромисних амандмана".

Макалистер је, у расправи о допуњеном тексту извештаја о Србији рекао да је, након што је примио 325 амандмана на предложену резолуцију, имао добре разговоре са властима у Београду и са цивилиним сектором.

Додао је да верује да ће извештај о напретку Србије бити избалансиран и реалистичан.

Макалистер је рекао да се највећи број амандмана на предложену резолуцију односи на права мањина, регионалну сарадњу, као и владавину права и медијске слободе.

Како је указао, најважније је да Европски парламент настави да охрабрује Србију да остане на европском путу и направи побољшања у одређеним областима.

Известилац ЕП за Србију је подсетио да је Србија данас отворила два поглавља, 20 и 26, од којих је један и привремено затворила и оценио да је та одлука важан корак ка ЕУ и добро признање за напредак који је направљен.

Истакао је да је у европским интеграцијама веома важно да буде направљен напредак и у поглављима 23, 24 и 35.

Макалистер је оценио да су у ова турбулентна времена на Западном Балкану важни добри односи и помирење у региону, нагласивши да би Западни Балкан требало да буде стратешки приоритет.

Позвао је шефицу европске дипломатије Федерику Могерини и европског комесара Јоханеса Хана да присуствују неком од следећих састанака на којима ће се говорити о Западном Балкану.

Макалистер је почетком године представио нацрт свог извештаја о напретку Србије у 2016. години, а посланици Спољнополитичког одбора током јануара поднели 325 амандмана на тај текст.

Усаглашавањем међу посланичким групама у Европском парламенту дошло се до компромисних амандмана, о којима ће посланици Спољнополитичког одбора расправљати данас, а гласати сутра.

Осамнаест компромисних амандмана

Посланици Спољнополитичког одбора Европског парламента су констатовали очигледан напредак Србије на путу ка Европској унији.

Истовремено поручили су Београду да још мора да се ради на питањима владавине права, борбе против корупције, стања у медијима, сарадњи у региону и усклађивању спољне политике са политиком ЕУ.

Током дебате о компромисним амандманима Макалистер је подсетио да је на нацрт извештаја о Србији добио 325 амандмана и да их се највише односило на питање права мањина, регионалну сарадњу, као и стање у медијима и правосуђу у Србији. Макалистер каже да је допуњени текст извешатаја о Србји избалансиран и прецизан.

"На крају смо се договорили о око 18 компромисних амандмана. Већина нас се сложила да је важно да охрабримо Србију да остане на путу ка ЕУ, да истовремено разговарамо о простору за побољшање у политици земље у различитим областима", рекао је Макалистер.

Председник Парламентарног одбора за сарадњу са Србијиом Едвард Кукан оценио је извештај о Србији као "избалансиран и реалистично оптимистичан".

Кукан је нагласио да је битно ставити фокус на постигнућа Србије и позвао да се "билатерални амандмани" сведу на најмању могућу меру.

Међу такозваним "билатералним амандманима" највише је било амандмана хрватских посланика који су чинили готово једну четвртину укупно поднетих примедби.

У компромисном тексту извештаја о Србији, они су у највећем броју концентрисани у део текста који се односи на питање права мањина у Србији и регионалну сарадњу.

Представница хрватских посланика у ЕП Дубравка Шујица сматра да су компромисни амандмани "обухватили оно што је тражено" и да текст извешатаја о Србији представља "реалну, али оптимистичну ситуацију са Србијом".

Она је као основна питања на којима би ЕП требало да инистира када се ради о европском путу Србије навела усклађивање спољне политике, дијалог Београда и Приштине као и рад на билатералним односима Србије са суседима, конкретно по питању граница и судбине несталих током сукоба на територији бивше Југославије.

Честитке Србији на отварању поглавља

Представници свих политичких група у Спољнополитичком одбору ЕП честитали су Србији на данашњем отварању два нова поглавља у приступним преговорма Тања Фајон је посебно нагласила важност поглавља 20 за развој малих и средњих предузећа у Србији.

"Србија је направила напредак на свом реформском путу и тај напредак је сталан”, поручила је Фајонова. Она је позвала све у Србији да се уздрже од популистичке и националистичке реторике, реторике која је упућена против ЕУ и нагласила да је и Србији и региону потребна "свежа енергија за реформе", посебно оне које се односе на владавину права.

Питања владавине права у Србији током дебате у Спољнополитичком одбору ЕП поменула је и потпредседница Парламента Улрике Луначек.

Она је нагласила да се "питање Савамале" још мора истражити, а као основне задатке Србије навела рад на очувању животне средине, усклађивање споље политике са пољнополитиком ЕУ, поготово у случају Русије и напредак у дијалогу са Приштином.

Представник Европске комисије током дебате у Спољополитичком одбору ЕП оценио је да Србија напредује ка свом стратешком циљу чланства у ЕУ.

Београд је овом приликом од Комисије добио похвале на рачун економских реформи, залагања за мир и стабилност у региону и начин решавања последица миграционе кризе. Европска комисија додаје да се очекује даљи наствак отварања нових поглавља у преговорима Србије са ЕУ и да Комиисја већ ради на припремним активностима.

Спољнополитички одбор ЕП сутра ујутру гласа о могућим додатним амандманима и самом тексту извештаја о Србији.

Очекује се да се једном усаглашени текст у виду нацрта Резолуције о Србији усвоји на пленарном заседњу Европског парламнета на пролеће, највероватније у априлу.

Резолуције Европског паралмента су правно необавезујуће, представљају ставове различитих политичких група, али имају тежину политичке препоруке једне од три најважније ЕУ институције.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи