Савет безбедности о Косову: САД и Британија за смањивање УНМИК-а, Русија против

Русија са једне и Британија и САД са друге стране разменили су серију оштрих политичких опсервација у вези са будућношћу мисије УН на Косову, при чему се Лондон и Вашингтон залажу за смањивање обима УНМИК-а, док Москва такву иницијативу сматра неопрезном. Томислав Николић упозорио на провокације Приштине. Приштина тражи укидање УНМИК-а.

Сједињене Америчке Државе и Велика Британија поновиле су у понедељак, током расправе пред Саветом безбедности УН, захтев за смањивање броја припадника УНМИК-а "у складу са улогом" те мисије, чему се Русија оштро супротставила, подсећајући да Резолуција 1244 и даље важи.

Овде можете погледати цео говор Томислава Николића 

На почетку излагања, председник Србије Томислав Николић, шеф УНМИК-а Захир Танин и косовска амбасадорка у САД Вљора Читаку изразили су Русији и породици саучешће поводом смрти руског амбасадора при УН Виталија Чуркина.

Американци и Британци, уз подршку Јапана, Украјине и Француске, затражили су да се извештаји УНМИК-а Савету безбедности, уместо на свака три месеца, надаље подносе два пута годишње, као и да се број службеника те мисије "смањи" у складу са улогом коју УНМИК има на терену.

Иницијатива Вашингтона и Лондона, суштински, потиче из времена када је формирана мисија ЕУ на Косову (Еулекс), али се драматичном смањивању броја службеника, или укидању УНМИК-а, оштро противи Русија.

Представљајући први извештај новог генералног секретара Антонија Гутереса о Косову, шеф УНМИК-а је упозорио да запаљива реторика коју су у последње време користиле обе стране прети да остави трајне последице на дијалог између Београда и Приштине.

"Чињеница је да низ догађаја, који су детаљно описани у извештају генералног секретара УН, заједно подривају поверење и ситуацију гурају ка новој нестабилности и новим сукобима", рекао је Танин.

Председник Србије Томислав Николић је за ескалацију тензија оптужио косовске Албанце, наводећи претње које је Београду, из притвора у Француској, упућивао бивши регионални командант ОВК Рамуш Харадинај, као и заустављање воза ка Косовској Митровици.  

"Порука коју са овог места желим да пошаљем свим екстремистима јесте да мирна решења немају алтернативу. Проблеми и отворена питања морају се решавати путем дијалога, а не претњама и употребом силе", рекао је Николић и додао да би формирање војске Косова, чиме би била прекршена Резолуција 1244, представљало "озбиљну претњу напорима у правцу стабилизације не само Косова и Метохије већ и Западног Балкана". 

Николић је, такође, рекао да је формирање Заједнице српских општина приоритет, док је заменик руског амбасадора при УН Владимир Сафроников, алудирајући на то тело, упитао западне колеге: "Због чега се постижу договори уколико Приштина нема намеру да их спроводи?"

Косовска амбасадорка у Вашингтону навела је да ће Приштина формирати Заједницу српских општина, али "само у складу да косовским уставом и без било каквих извршних овлашћења".

Читаку је, истовремено, рекла и да Приштина нема намеру да преговара са Београдом око формирања косовске војске.

Коментаришући процес који се води против једног од команданата ОВК Рамуша Харадинаја, Читаку је навела да поступање Француске по српској потерници представља "прогон, а не правду".

Овако је текла седница Савета безбедности УН: 

17.40 - Сједињене Америчке Државе подржале захтев Приштине за даљим смањењем улоге УНМИК-а на Косову, наводећи да та мисија "предимензионирана" у односу на улогу коју има на Косову. Амерички дипломата је, такође, навео да је Косово "успешна прича" и позвао државе које то нису учиниле да признају Косово.

17.30 - САД затражиле да се извештаји Савету безбедности са три "прореде" на шест месеци. 

17.21 - Русија се оштро противи мењању мандата мисије УН на Косову, која делујући сходно Резолуцији 1244, представља камен темељац међународног присуства на Косову и гарант стабилности, рекао је заменик руског амбасадора при УН. 

17.17 - Сафроников је, истовремено, упозорио на наставак напада на Србе на Косову, ширење радикалног ислама, те учешће косовских Албанаца у радикалним формацијама на Блиском истоку.  

17.14 - Руски дипломата Владимир Сафроников упитао је амбасадоре Савета безбедности "чему договори уз посредовање међународне заједнице уколико Приштина нема намеру да их поштује".

17.09 - Формираћемо Заједницу српских општина, али само у складу да косовским уставом и без било каквих извршних овлашћења. Нећемо са Србијом расправљати о формирању косовске војске, рекла је Читаку. 

17.01 - Вљора Читаку очекује да ће Косово ускоро постати чланица Уједињених нација. Оптужила је Србију да злоупотребљава међународне организације, наводећи случај Рамуша Харадинаја. 

16.55 - Косовска амбасадорка у САД, Вљора Читаку, такође је излагање почела изражавањем саучешћа Русији и породици Виталија Чуркина, "иако се у већини ствари нису слагали". Читаку је рекла да је неоправдано трошење милиона долара на мисију УН на Косову. 

16.54 - "Србија неће признати Косово без обзира на то шта нам се нуди заузврат и без обзира на то каквим притисцима будемо изложени. Позивам државе које нису признале Косово да остану чврсто при том ставу без обзира на бесрамне притиске", рекао је Николић. 

18.40 - Николић о Рамушу Харадинају: "Тај нечовек, у покушају да избегне правду, прети да ће Србија проћи као и 1999. године." Председник Србије је, истовремено, питао чланице Савета безбедности због чега су изостале осуде овакве изјаве.

16.35 - Заједница српских општина је кључ опстанка Срба на Косову и заслужује већу међународну пажњу, па и већи простор у извештају генералног секретара УН, рекао је Николић, наводећи да је формирање тог тела приоритет.

16.30 - Николић је оптужио власти у Приштини за "низ провокација", укључујући заплену школских уџбеника, претње конфискацијом имовине Комбината "Трепча", те заустављања воза који је саобраћао према Косовској Митровици.

16.25 - Председник Србије Томислав Николић одао почаст недавно преминулом амбасадору Русије при УН. Наш примарни циљ је очување мира, стабилности и људских живота, рекао је Николић, наводећи да су најаве формирања косовске војске штетне по стабилност.

16.18 - Захир Танин је, такође, рекао да ће последњи догађаји оставити последице по односе између Срба и Албанаца, као и да ће бити потребно време да се процес врати на колосек. "Нема алтернативе дијалогу", рекао је шеф УНМИК-а. 

16.15 - Шеф УНМИК-а је рекао да се Београд и Приштина међусобно оптужују због запаљиве реторике, што је довело до смањења поверења међу странама и имало директне последице по ток дијалога.

16.08 - Почела седница Савета безбедности посвећена Косову. Извештај генералног секретара УН представља шеф УНМИК-а Захир Танин, који је изразио саучешће Русији и породици недавно преминулог руског амбасадора Виталија Чуркина.

Ситуација на Косову на дневном је реду Савета безбедности УН, први пут откако је Португалац у јануару преузео дужност генералног секретара светске организације.

Извештај покрива период током којег су на функцији генералног секретара УН били Бан Кимун, до 31. децембра 2016, и Гутерес, од 1. јануара 2017.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво