Отворена поглавља 20 и 26 у преговорима са ЕУ

Србија је отворила још два нова поглавља у преговорима са ЕУ. Реч је о поглављу 20, које обухвата предузетништво и индустријску политику, и о поглављу 26, које се односи на културу и образовање. Отварање поглавља је важна вест за Србију, а наш тим је обавио значајан посао, рекао је премијер Александар Вучић за РТС.

Поглавље 26 је истовремено и привремено затворено, саопштено је на конференцији за новинаре након Међувладине конференције.

Србија је у досадашњем току преговора о чланству са ЕУ отворила осам од укупно 35 поглавља.

Потпредседник малтешке владе, земље која председава ЕУ, Луиз Грек и европски комесар за проширење Јоханес Хан истакли су, после међувладине конференције на којој су отворена два нова поглавља у приступном процесу Србије, да је то доказ озбиљног приступа и рада Србије.

Хан је изразио уверење да ће током ове године засигурно бити отворена даља поглавља.

"Могу гарантовати да ће ЕУ дати резултате када Србија даје резултате. Предизборна кампања у Србији не сме водити ка обустави рада на реформама, већ је неопходно дати нове импулсе", поручио је Хан.

"ЕУ данас шаље позитиван сигнал да и поред бројних изазова наставља са процесом проширења. На међувладиној конференцији били смо у могућности да отворимо два поглавља на основу постигнутог напретка Србије", рекао је Грек.

На конференцији за штампу, Грек је изразио задовољство што је отворено поглавље 20 које се тиче предузетништва, али и отворено и привремено затворено поглавље 26 које се тиче културе и образовања.

"То су два важна поглавља чије ће ефекте осетити грађани", уверен је Грек.

Нагласио је да је ЕУ отварањем поглавља показала да се наставља позитиван тренд у преговорима и истакао да је, са друге стране, Србија показала да жели да настави одличним спровођењем реформи.

Подсетио је да је шефица европске дипломатије Федерика Могерини, на прошлом неформалном састанаку на Малти, рекла да је неопходно да приступни процес Србије буде високо у приоритетима ЕУ, јер су Србија и западни Балкан важни за мир.

ЕУ је, према његовим речима, одлучна да испуни своја обећања, а малтешко председавање верује у промене које доноси приступни процес.

Грек је истакао да ће ЕУ подржати реформе, напредак и благостање у свом суседству, због чега је важно да ЕУ може приказати опипљиве резултате, јер Унија суочена са кризама и темама због којих међу грађанима влада страх и неповерење у ЕУ.

"У том тешком окружењу је важно наставити приступни процес. То је у интересу земаља кандидата и саме ЕУ. Малта жели да подстакне даље приступни процес", нагласио је Грек.

На питање о конкретном напретку у преговорима Србије, који се очекује током председавања његове земље до средине ове године, није желео да износи процене, али је напоменуо да има напретка у припремама за поглавље 29, о царинској унији, и у поглављима 6 – о праву привредних друштава, и 7 – о праву интелектуалне својине.

Честитао је Србији и министарки за европске интеграције и њеном тиму на напретку и рекао да је потребно наставити реформе у областима попут правосуђа, економије, управе.

Хан је навео да је чињеница да је одржана друга међувладина конференција у само два месеца доказ да Србија озбиљно ради на реформама.

Похвалио је Србију и њен преговарачки тим за отварање осам и затварање два поглавља у приступном процесу.

Подсетио је на то да се Србија обавезала за напредак у области владавине права и у нормализацији односа са Приштином.

Отварање даљих поглавља, према његовим речима, показује да је перспектива Србије да приступи Унији озбиљна, а да се, када је реч о образовању и предузетничкој политици, може већ уврстити међу чланице.

Указао је на добру сарадњу ЕУ и Србија у области образовања, што омогућава студентима да преко програма "Еразмус плус" студирају у Унији и обрнуто, а предузетницима да добију средства из фондова предвиђених за то.

Такође је подсетио на то да ће Престоница европске културе 2021. бити Нови Сад, најавивши да ће бити припремљен заједнички програм и да ће ЕУ то кофинансирати.

Јоксимовић: Отварање поглавља добра вест за Србију

Отварање још два поглавља у преговорима са ЕУ је показатељ солидне динамике и импулс за још интензивнији рад на реформама, изјавила је министарка задужена за европске интеграције Јадранка Јоксимовић, истакавши да је то добра вест за Србију.

"Настављамо европске интеграције, бићемо, надам се, још ефикаснији у будућности. Мислим да грађани могу да буду задовољни начином на који је Србија представљана и како је перципирана од стране ЕУ као одговоран кандидат, одговорна и озбиљна држава, а за то су заслужни грађани који подржавају европски пут Србије", рекла је Јоксимовићева на конференцији за новинаре у Бриселу после међувладине конференције на којој су отворена поглавља 20 и 26.

Навела је да увек може боље, те да ће у зависности од бројних околности интеграције некад ићи брже а некад спорије, али да отварање још два поглавља представља солидну динамику, која даје добар основ да Србија види да су њени резултати вредновани, као и да то пружа импулс за још интензивнији рад на реформама у будућности.

Министарка је рекла да су реформе веома важне, а да их Србија спроводи не зато што то Брисел очекује или зато што жели да удовољи жељама Брисела већ зато што жели да унапреди друштво и усагласи се и хармонизује са стандардима живота и рада у ЕУ.

"ЕУ је и даље ипак у свету најбоље место за живот и рад и Србија жели да у будућности припада том друштву", рекла је Јоксимовићева и додала да реформе најпре треба да осете грађани, а да се у преговарачком процесу манифестују кроз отварање поглавља.

Министарка је рекла да је отварање поглавља 20, које се тиче предузетништва и индустријске политике, веома важно, те да га грађани и Влада виде као један од великих и важних потенцијала за развој укупне привреде и економске ситуације.

Навела је да ће мала и средња предузећа и нова индустријска политика бити кичма српске екомоније, јачања конкуретности српске приведе на европском тржишту, те да је зато веома важно што је отворено поглавље 20.

"Јачање конкурентности, подстицаји малим и средњим предузећима, развој предузетничког духа, економија заснована све више на знању и делом на дигитализацији су ствари које су у земљама ЕУ већ дуго развијене и присутне и то даје велики импулс развоју и укупном расту земаља у ЕУ", нагласила је министарка.

Говорећи о отварању Поглавља 26, које се тиче образовања, културе, спорта и омладине, Јоксимовићева је рекла да, иако је то поглавље требало да буде отворено у децембру прошле године, није касно да то буде учињено и сада, те да то поглавље третира важна питања за грађане Србије.

Србија ће имати могућност да оснажи учешће и капацитете за коришћење фондова и програма које већ користе, попут "Ерасмуса" и "Хоризона". Отвараће се могућности за путовања младих, студентске размене.

"То је оно што ће осетити сваки грађанин Србије", нагласила је Јоксимовићева.

Наводећи да ће ове године бити одржани избори у важним земљама Европске уније – Немачкој, Француској, Холандији – Јоксимовићева је рекла да је Србија свесна да ће то утицати на агенду проширења, која можда неће бити толико у фокусу.

"Али са друге стране, у некој синергији и заједничком раду, морамо да објаснимо грађанима ЕУ зашто је проширење најбоља политика, а ми у земљама кандидатима морамо да уверимо наше грађане зашто је европски пут најбољи пут стабилности, извесности и економског напретка", навела је Јоксимовићева.

За то је потребна сарадња, каже министарка, и додаје да верује да Србија има разумевање у Европској комисији и државама чланицама да је европски пут Србије стабилан и сигуран.

Навела је да влада ради на два колосека – један су реформе Србије, а други сарадња, не само у региону већ и у најширем смислу те речи.

"Реформе и сарадња треба да обележе наш европски пут и да доприносу ономе што је циљ сваког грађанина, а то је унутрашњи развој Србије, укупан развој Србије и приближавање стандардима ЕУ, што ће у крајној линији значити бољи животни и радни стандард грађана", закључила је Јоксимовићева.

На вест о отварању нових поглавља реаговао је и шеф Делегације ЕУ у Србији Мајкл Давенпорт, који је рекао да Србија иде унапред на путу приближавања ЕУ.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво