Гецај: Немамо подршку посланика за демаркацију

Поновно покретање разграничења са Црном Гором у косовској скупштини неће бити могуће почетком марта, како је то најављивао косовски премијер Иса Мустафа. Његов саветник и заменик министра за локалну самоуправу Бајрам Гецај изјавио је да владајућа коалиција тренутно нема довољну подршку посланика да ратификује споразум о разграничењу Косова и Црне Горе.

"Недостају нам гласови Српске листе да би демаркација могла да прође, затим, имамо и тврдоглаву опозицију, која неће да гласа за демаркацију", рекао је Гецај приштинским медијима.

Он, међутим, истиче да постоје наговештаји да ће се Српска листа вратити у парламент. На тај начин би се добили потребни гласови.

За ратификовање споразума потребно је минимум од 80 гласова, што су две трећине посланика. Такође су потребне две трећине гласова мањинских заједница.

Приштински медији од јутрос истичу да ће неуспех разграничења значити "увертиру" за превремене парламентарне изборе на Косову.

Опозиција се противи постојећем предлогу за демаркацију, јер, како тврди, Косово остаје без 8.000 хектара територије.

Извештај независне комисије која је требало да утврди чињенично стање око разграничења, и закључак да Косово не губи територију у разграничењу са Црном Гором, није померио супротстављене позиције власти и опозиције.

Разлике постоје и међу представницима владајуће коалиције. Док из Демократског савеза Косова инсистирају да се то питање нађе што пре у скупштини, јер је успех у разграничењу један од услова за визну либерализацију са ЕУ, из Демократске партије Косова као да не журе са тим питањем.

Упркос томе што истиче да је демаркација "нужна" за одобрење визне либерализације, председник парламента Кадри Весели, истовремено и председник ДПК, јавно не упире прстом на посланика његове партије, иако је велики број њих најавио да ће гласати против предлога разграничења.

Аналитичари стога истичу да су превремени избори засада једини начин да се добије нова структура која би се изнова, са новим легитимитетом, суочила са питањем разграничења са Црном Гором.

Крај маја помиње се као датум одржавања превремених парламентарних избора.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво