Гутересов извештај први пут пред СБ УН

Савет безбедности Уједињених нација ће данас, на седници којој ће присуствовати председник Србије Томислав Николић, размотрити редовни тромесечни извештај генералног секретара УН о ситуацији на Косову.

Како је саопштила медијска служба председника, Николић ће се у Њујорку састати са Владимиром Јелченком, сталним представником Украјине при Уједињеним нацијама, председавајућим Савета безбедности.

У извештају УНМИК-а, којим је обухваћен период од 16. октобра 2016. до 15. јануара 2017. године, оцењено је да слаби посвећеност Београда и Приштине напредовању дијалога, а губитак замајца повећава опасност да у процесу нормализације дође до застоја.

Тај извештај УНМИК-а први је који подноси Антонио Гутерес, који је у јануару ступио на положај генералног секретара УН.

Како се наводи у тексту, током поменутог периода напетости између Приштине и Београда достигле су "забрињавајућ ниво, што је показано узаврелом узајамном реториком и оптужбама у вези са спорним питањима и догађајима".

Генерални секретар светске организације указао је на то да није постигнут јасан напредак кад је реч о успостављању Заједнице српских општина, што је "кључан аспекат споразума постигнутог у оквиру дијалога под посредовањем ЕУ".

У извештају се изражава и забринутост због, како се наводи, растућих тензија и ескалирања међусобног оптуживања, карактеристичних за односе Приштине и Београда током последња три месеца, посебно јер се то догађало у тренутку јачања етничких напетости и заоштрене политичке реторике у ширем региону.

"Позивам лидере обеју страна да буду опрезнији и уздржанији у изношењу јавних ставова, да избегавају запаљиви језик и да своје ставове износе искључиво мирним путем и кроз одговоран дијалог", поручује генерални секретар.

Он позива обе стране и да се придржавају споразума које су већ постигле у процесу дијалога под посредовањем ЕУ, "у доброј вери и без неприкладних одлагања".

"Подсећам лидере да напредак није неизмењив и да, ако процес не крене напред, или ако не буду обезбедили опипљива побољшања која народ у потпуности очекује, постоји ризик од назадовања, што може бити опасно", наводи се у извештају.

Извештај покрива период током којег су на функцији генералног секретара УН били Бан Кимун, до 31. децембра 2016, и Гутерес, од 1. јануара 2017.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 23. септембар 2024.
28° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи