Србија у Бриселу отвара поглавља 20 и 26

На међувладиној конференцији у Бриселу Србија ће отворити два поглавља у преговорима о пријему у Европску унију. Поглавље 20 обухвата предузетништво и индустријску политику. Поглавље 26 се односи на културу и образовање, а очекује се да оно одмах буде и затворено. Србија је досад отворила осам, а привремено затворила два, од укупно 35 поглавља.

Иако лакша за преговарање, два поглавља која отварамо нису и мање важна за Србију, јер спадају у категорију оних чије би ефекте грађани директно требало да осете.

Имајући у виду политичке околности у Унији, изборе у неколико земаља чланица, за ресорно министарство су два отворена поглавља – добра вест.

"Мислим да смо могли да отворимо и три, али сачекаће поглавље 29 о царинској унији за које смо послали преговарачку позицију. Али, ја нисам незадовољна. То је једна солидна динамика, да показује да напредујемо на путу евроинтеграција, прави изазов је затварати поглавља", истиче министарка задужена за европске интеграције Јадранка Јоксимовић.

Затворити поглавље 20, о индустријској политици и предузетништву, којим се бави чак 25 институција у Србији, уз модерну стратегију значи и примену свих начела и политика из те области у пракси.

"Оно што би требало да буде резултат јесте много бржи развој, много више директних страних инвестиција, много ефикаснија предузећа, укључујући и ова јавна предузећа која често нису ефикасна а која су субвенционисана и тако даље", указује генерална секретарка Европског покрета у Србији Маја Бобић.

Према њеним речима, поглавље 20 има много везе и са поглављем које се тиче државне помоћи. То су, како каже, неки директни ефекти и резултати.

Сваки импулс темпу преговарања, Центар за европске политике сматра драгоценим за Србију, па и отварање и истовремено затварање поглавља 26 о образовању и култури из чијег оквира програме већ спроводимо.

"Из управо тог поглавља 26 неке теме постају све значајније и значајније, као што је омладинска политика. Рецимо, у оквиру Берлинског процеса покренута је регионална канцеларија за младе 'Рајко', која се управо у овим месецима успоставља у оперативном смислу. То показује, заправо, да у области омладинске полике постоји једна већа потреба да се стимулише регионални развој и развој на европском нивоу", напомиње Милена Лазаревић из Центра за европске политике.

Земље у региону поглавља су брже отварале, попут Црне Горе. За пет година чак 26, али затворена свега два, колико ћемо сада имати и Србија. Најављено је да ће ове године бити боља статистика.

Србији, кажу, преостаје да се наметне као добар кандидат, упркос проблемима са којима се Унија суочава и упркос сопственим изазовима, попут поштовања споразума с Приштином и односа са Хрватском.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи