Србија на путу ка ЕУ, може ли брже

На међувладиној конференцији са ЕУ, Србија у понедељак отвара поглавље 20 о предузетништву и индустријској политици и поглавље 26 о култури и образовању. Истовремено поглавље 26 привремено се затвара. Министарка Јадранка Јоксимовић истиче да је важно за Србију да задржи динамику преговарачког процеса и да отварањем поглавља расте рејтинг земље. Србија је до сада отворила осам, а привремено затворила два, од укупно 35 поглавља.

На путу ка чланству у ЕУ, Србија мора да пређе 35 корака, односно поглавља. Реформе су дуг процес за све земље кандидате. Да ли су мотор промена у Србији и динамика отварања поглавља задовољавајући или може боље и брже?

"Мислим да је то једна солидна динамика, увек може боље, али ни ово није занемарљиво, у свим околностима у којима се ЕУ налази данас мислим да Србија показује једну добру припремљеност, виде нас као озбиљног кандидата, као озбиљну државу", рекла је министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић.

Отварање поглавља, истичу упућени, није крај, већ почетак правог посла. Најважније је како их затворити.

"Уколико се током тог процеса верификације идентификује да неке ствари нису учињене довољно добро и квалитетно онда се то поглавље привремено поново отвара и започињу преговори о том питању које је идентификовано као проблем", каже Наташа Драгојловић, кординаторка Националног конвента о ЕУ.  

Преговори са ЕУ и реформе током тог процеса прилика су за све категорије друштва да траже побољшање свог положаја. 

"Влада и они који преговарају у наше име морају имати слуха за захтеве, потребе и интересе различитих категорија грађана и привреде и да формулишу преговарачке позиције пред Бриселом, да се што пре и што квалитетније иде у сусрет чланству у ЕУ", каже Наташа Драгојловић.

Министарка Јоксимовић каже да земљу европске интеграције терају да и тамо где бисте били лењи покажете резултат.

"Ја мислим да то није лоше за нас, па нико не ради ништа због Брисела, већ због себе, нико нас ништа не тера", истиче Јоксимовићева.

Поглавље 26 које се тиче културе и образовања, биће одмах и привремено затворено, јер у тој области, оцењују упућени, нема заједничких мерила. Да ли је за Србију отежавајуће или олакшавајуће када се за нека поглавља не тражи хармонизација, већ је препуштено земљи кандидату да сама уреди одређену област?  

Ана Вушуровић Лазаревић из Центра за образовне политике каже да је позитивна страна то што је Србија сама одговорна за област из поглавља 26 - сама одлучује шта може да примени, не обавезује се за неке ствари које није спремна да имплементира и не долази до усвајања неких декларативних принципа који се у пракси не спроводе.

Са друге стране мана је то, како каже, што нема притиска из ЕУ да се неке ствари уреде.

"Ако направимо аналогију са поглављем 23 које се бави питањем образовања националних мањина, видимо да је држава много ревноснија, и брже делује у тим областима због тога тога што постоје захтеви и принципи који морају да се ускладе", каже Ана Вушуровић Лазаревић.

Министарка Јоксимовић верује да ћемо за ову годину технички бити спремни за још седам поглавља, а да ли ће она бити отворена зависи од политичке воље и околности у самој Унији.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи