Танасковић: Приштини сада компликованије да лобира у Унеску

Амбасадор Србије у Унеску Дарко Танасковић изјавио је да је "због промењених међународних околности Приштини сада много компликованије да излобира чланство у Унеску, што им није пошло за руком ни 2015. када су имали повољнију ситуацију" и додаје да "није искључено да (власти у Приштини) размисле да ли ће уопште конкурисати.

Танасковић је у интервјуу за Спутњик поводом неких најава да ће Приштина ове године конкурисати за чланство у Унеску, иако су управо приштински медији објавили да је Приштини сугерисано да то не чини, јер су слабе шансе, рекао да се са том могућношћу живи од краја Генералне конференције 2015, када Косово није примљено и када су највиши представници Приштине изјавили да ће покушати поново.

Танасковић сматра да томе треба посветити одговарајућу пажњу, посебно када и косовски председник у својим изјавама експлицитно каже да ће Косово ове године покушати поново да постане чланица Савета Европе и Унеска што је сигнал да се у Приштини о томе озбиљно размишља.

Упитан да ли су истините спекулације да је Приштини из западних центара сугерисано да ипак не конкурише опет за Унеско, он је навео да је "то сасвим могуће имајући у виду каква је ситуација у Унеску, а и у међународној заједници".

"После тих медијских сазнања, појавили су се и написи људи упућених у процедуру и суштину подношење захтева за пријем у Унеско, где се говори о томе како би требало још испунити одређене предуслове као што је, рецимо, регулисање питања заштите културних споменика кроз одређену законодавну регулативу и да би Косово, у координацији са својим савезницима у међународној заједници, требало боље да припреми свој досије приликом захтева за пријем", рекао је Танасковић.

Амбасадор Србије у Унеску је рекао да је "другим речима, ствар нејасна у оном сегменту да ли ће и када ће Косово то учинити".

На констатацију да се од тог новембра 2015. доста тога променило на међународној сцени и на питање да ли мисли да све то иде у корист позицији Србије у Унеску, Танасковић потврђује да се много тога изменило у међународној заједници. 

"Процеси су се убрзали. Има промена које су и на нивоу унутрашње ситуације у појединим значајним земљама где долази до смене власти, где ће се и током ове године одржати избори. У односу на сам Унеско, као што су рекли неки од битних чинилаца као што су САД, Велика Британија, разматра се какав би став уопште према тој организацији у будућности уопште требало заузети. Све у свему, узбуркала се међународна заједница", оценио је он.

"Већина земаља има друга посла"

Према његовим речима, то сигурно није погодан тренутак за овакве кампање Приштине, јер поједностављено речено, већина земаља има друга посла, чак иако у начелу подржава чланство Косова у међународним организацијама и Унеско.

"Сасвим је сигурно да они који би желели тај захтев да поднесу процењују да ли би било опортуно са становишта исхода ове године подносити захтев. Укупно узевши, усуђујем се рећи да је ситуација сада знатно компликованија, а пошто нису успели ни онда када је ситуација за њих била повољнија, сигурно да има разлога да се они који би поднели захтев добро размисле", навео је Танасковић.

Додао је да је су "приликом подношења захтева и вођења кампање пре две године представници власти у Приштини углавном одговарали да знају да ће то 2017. године бити знатно теже".

"Поред осталог, а можда и пре свега, због тога што је ово изборна година у Унеску када се бира генерални директор Унеска, што је већ једна велика кампања коју води више земаља које имају своје кандидате", рекао је Танасковић.

Упитан да ли би евентуално учлањење самопроглашеног Косова у Унеско олакшало Приштини да им се отворе врата УН, амбасадор Србије у Унеску је одговорио да је ту "ствар јасно одређена".

"Има ту неких држава које су прво постале чланице Унеска, па потом УН. Устав Унеска дозвољава да чланице Унеска буду и земље које нису чланице УН, мада је то врло редак случај. У том случају је потребно да за њих гласа две трећине чланова Генералне конференције присутних на заседању. И то је тај канал којим и Косово жели да уђе у Унеско као једну од најзначајнијих међународних организација", рекао је Танасковић.

Подсетио је да за Србију "Косово није суверена држава и за велики број држава, скоро 90, Косово то није".

"Али, морамо се суочити са реалношћу да већина чланица Унеска признаје Косово, око 110 држава од 195. И када би ушло у Унеско, то би била одређена потврда државности на нивоу Унеска, што наравно не прејудицира однос према Косову у УН, али јесте сигнал који нама никако не би одговарао", указао је Танасковић.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара