С којим темама Могерини идуће седмице долази у Београд?

Најављена посета шефице ЕУ дипломатије Федерике Могерини Западном Балкану, наредне седмице, имаће двоструки значај - најпре за заједничку будућност ЕУ и Западног Балкана, а затим и за билатералне односе Уније са земљама региона.

С једне стране, биће то за ЕУ и сам регион стратешšки значајна посета у циљу дефинисања позиције балканских земаља и саме политике проширења у разговорима, који се унутар ЕУ тренутно интензивно воде на тему будућности Уније.

С друге стране, посета високе представнице Србији долази у тренутку када је приметан застој у даљем процесу дијалога Београда и Приштине.

Иако је најављивано интензивирање дијалога Београда и Приштине, после две рунде састанака на највишем нивоу, у Бриселу још немају датум могућег новог сусрета српског и косовског премијера и председника.

И док из кругова блиских преговарачком процесу кажу да су "контакти стални" и да је још велики број "отворених питања" и "договора који нису спроведени до краја", евидентно је да се од постизања договора о мосту у Косовској Митовици у Бриселу нису састале делегације Београда и Приштине ни на експертском нивоу.

Пред сасвим извесну паузу у разговорима на високом политичком нивоу, која тек предстоји због изборног процеса у Србији, посета Федерике Могери биће прилика да се са званичницима у Београду разговара и о томе како даље са дијалогом.

Србија ће у седмици када Могерини долази у посету Београду отворити два нова поглавља у преговорима са ЕУ и направити још један корак на свом европском путу.

Дипломатски извори у Бриселу наводе за Танјуг да су земље чланице приликом давања "зеленог светла" за отварање поглавља 20 у приступним преговорима Србије, а на основу извештаја Европске службе за споље послове, оцениле да постоји "довољан напредак", али указују и на "дизање тензија" и "крхкост оствареног напретка" у односима Београда и Приштине.

За сваки наредни корак Србије ка ЕУ, понављају у Бриселу, биће потребан конкретан помак у дијалогу.

У том ће смислу основна тема у разговорима шефице европске дипломатије са званичницима у Београду вероватно и бити како постићи даљи напредак у нормализацији односа с Приšтином, али и који су то наредни кораци на путу ка чланству у ЕУ.

Висока представница за спољну и безбедносну политику ЕУ Федерика Могерини у посету Западном Балкану долази и непосредно пред обележавање 60. годиšњице од потписивања Римског уговора, којим су успостављени темељи Европске уније.

У тренуцима када се преиспитује сврха и постојање Уније, када лидери 27 земаља чланица разговарају о томе како даље унутар ЕУ, али и како даље са променама на спољнополитичком плану, очекује се да европски лидери дефинишу и 25. марта у Риму представе јасне смернице - како и којим путем даље.

Федерика Могерини је током прошле године представила нову европску Стратегију за спољну политку и безбедност и њоме обухватила и питање проширења на Западни Балкан.

"Веродостојна политика проширења представља стратешку инвестицију у европску безбедност и напредак", наводи висока представница у свом тексту и додаје да су питања миграција, енергетске сигурности, борба против тероризма и организованог криминала, али и видљив бољитак за све грађане региона, нешто šто ЕУ мора да решава у блиској сарадњи са Западним Балканом.

Све су то теме које би шефица ЕУ могла да покрене када се буде састала са политичким лидерима са Западног Балкана.

Истовремено, то би могла да буде прилика да се балканске земље "из прве руке" упознају са оним о чему се пред прославу 60. годиšњице ЕУ увелико прича, а то је стратегија којом се предвиђа "Европа на два колосека".

Највиши званичници Француске, Немачке и Италије већ су се заложили за будућност Европе која се заснива на јачем повезивању оних држава које ће бити у локомотиви политичког и економског напретка, док би остале чланице Уније биле присутне у пратећим вагонима.

Питање које би представници Западног Балкана могли да поставе јесте где се у тој и таквој ЕУ види место за нове чланице.

Могерини у Србију долази у оквиру "балканске туре", којом ће, од 1. до 4. марта, бити обухваћени Тирана, Сарајево, Приштина, Београд, Подгорица и Скопље.

Она је уочи посете поручила да је за ЕУ рад са Западним Балканом, као регионом у срцу Европе, од кључног значаја.

"Мој посао има за циљ да свако од партнера са Западног Балкана напредује на свом реформском путу, путу ка ЕУ и да се осигура да тај процес буде неповратан. Регионална сарадња и добросуседски односи остају приоритет у том конетксту", изјавила је раније Могеринијева.

У кабинету високе представнице су прецизирали да ће се Могеринијева током своје посете састати са званичницима у региону, укључујући представнике влада, политичких партија и парламената.

О резултатима посете она ће известити шефове дипломатија 28 чланица ЕУ на састанку Савета министара 6. марта у Бриселу.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара