Читај ми!

Вучић: САД подржавају мир и стабилност

Председник Владе Србије Александар Вучић оценио је на састанку са амбасадором САД у Београду Кајлом Скотом да је подношење захтева МСП-у за ревизију пресуде по тужби БиХ против Србије за геноцид неодговоран потез, којим је створена веома лоша атмосфера, пре свега у БиХ.

Александар Вучић је истакао да су тиме у прошлост враћени тешко грађени односи Србије и Босне и Херцеговине и уздрмана стабилност целог региона.

САД подржавају стабилност и мир, пренео је Вучић новинарима у Нишу поруку са састанка са Кајлом Скотом.

Српски премијер је рекао да ће Србија увек поштовати интегритет Босне и Херцеговине и залагати се за очување мира и стабилности, али да нипошто неће дозволити да буду угрожени државни и национални интереси Србије.

Страни амбасадори БиХ, који треба да штите Дејтонски споразум, са изузетком турског амбасадора, изразили су забринутост због озбиљне политичке ситуације до које је дошло после захтева за ревизију тужбе против Србије, што показује да је Србија говорила истину и била у праву кад је говорила о томе где у БиХ лежи проблем, рекао је Вучић.

Истакао је да су мир и стабилност најважнији за просперитет и напредак Србије и предуслов за нове инвестиције, те да је зато важно да нема проблема у БиХ.

"То је за нас данас највећи проблем" рекао је Вучић и додао да је јуче разговарао са Младеном Иванићем и Милорадом Додиком, у три наврата, јер је желео да чује њихово мишљење и покуша да схвати има ли га и који је рационалан разлог који се крије иза ревизије.

Премијер је рекао да не може да разуме зашто су представници БиХ то урадили и да то не може да тумачи унутрашњом политичком ситуацијом у једном народу, јер, како каже, лидер не сме да се води оним што је популарно у народу и што народ жели.

"Ја да хоћу да се додворим народу, ја бих им рекао да сачекају да прођу избори па ћу све да им исплатим, али нећу, јер нисам лажов. Тако би и у Босни требало другачије да се поступи", рекао је Вучић.

Како је саопштено из Владе Србије, Вучић и амерички дипломата су, осим о ситуацији у региону, разговарали о билатералним односима и евроинтеграцијама Србије, као и о другим темама од заједничког интереса.

Премијер Вучић и амбасадор Скот су истакли важност промовисања мира, стабилности и бољих међусобних односа на Западном Балкану, као и заједничких могућности за убрзање економског раста, ширења трговинске размене и отварања нових радних места.

Српски премијер је указао да би његов предлог о успостављању Царинске уније на Западном Балкану био један од начина да се постигне економски напредак целог региона.

Амбасадор Скот је исказао континуирану америчку подршку Србији у процесу приближавања Европској унији и напорима које Влада чини у испуњавању критеријума за чланство.

Двојица саговорника су констатовала и добру сарадњу Србије и САД у борби против тероризма кроз деловање анти-ИСИС коалиције. Амбасадор Скот је пренео позив државног секретара САД Тилерсона Влади Србије за министарски састанак посвећен тој теми, планиран за март у Вашингтону.

Број коментара 23

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи