Танасковић: Турска најагилније лобира да Косово уђе у Унеско

Амбасадор Србије при Унеску Дарко Танасковић изјавио је да је "Турска међу најагилнијим земљама које лобирају за чланство Косова и Метохије у Унеску" и да је "то део њихове стратегије неоосманизма".

"Све то не дешава се случајно, јер Србија је последњих неколико година најстабилнија земља у региону, односно на простору бивше СФРЈ. За многе то није нормална ситуација и зато због личних политичких агенди, проблема или опозиције у сопственим државама, покушавају да створе нестабилност у региону", рекао је Танасковић у емисији Прави угао.

Амбасадор Србије при Унеску рекао је да "не верује, мада је теоретски могуће, да ће на априлској седници Извршног савета Унеска бити предложено косовско чланство у реномираној светској организацији".

"Уколико би и дошло до тог чланства, Српска православна црква, њене богомоље, манастири, гробља нашли би се у великом проблему, јер би били изложени тихом и невидљивом притиску", казао је Танасковић и додао да је то "горе него да вам сруше цркву, што свет види, па критикује и осуђује".

Говорећи о улози Ватикана у целој причи око Косова, Танасковић је навео да "има много разлога зашто га нису признали, јер Ватикан сматра да није Унеско место на којем треба афирмисати нечију независност, за то постоје УН или ЕУ".

Исправка: Грешком агенције у вести је раније наведено да емисија "Прави угао" припада Радију КиМ. Реч је о емисији Радио-телевизије Војводине.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи