Кубуровић: Одвојити право и правду од политичке пропаганде

Подношење захтева за ревизију тужбе за геноцид вољом једног човека, а не институције БиХ, покреће питање легитимности тог захтева, изјавила је министарка правде Нела Кубуровић и истакла да ће се Србија борити свим правним средствима.

Нела Кубуровић је у изјави Танјугу навела да верује да ће Међународни суд правде, када буде разматрао тај захтев, озбиљно размотрити и то да ли је надлежан орган БиХ поднео захтев за ревизију, као и да ли Сакиб Софтић може да заступа БиХ.

Министарка правде је изразила наду да ће и у новом поступку Међународни суд правде у Хагу знати да одвоји право и правду од политичке пропаганде и да ће, као и у случају где је тужба одбијена, поштовати заузети став да се поступа само на основу одлука целог Председништва.

"Нажалост, овакви потези враћају односе Срба и Бошњака две деценије уназад и нарушавају стабилне односе, који су и иначе тешко и мукотрпно успостављени, чињењем компромиса са обе стране", истакла је Кубуровић.

Наводи да је Председништво БиХ у складу са Уставом БиХ једино овлашћено да представља БиХ пред међународним институцијама, па је тако искључиво надлежно и да донесе одлуку о ревизији, која је у овом случају изостала.

Министарка је навела да ће Србија као и до сада наставити да води политику помирења и добросуседских односа, али да неће седети скрштених руку и немо гледати на оне који покушавају да наруше углед Србије, не само у региону, већ и у целом свету.

"Србија није и неће бити дежурни кривац за све покушаје дестабилизације односа на Балкану и неће дозволити никоме да је етикетира без икаквог валидног доказа", истакла је Кубуровић.

Сакиб Софтић данас је предао захтев за ревизију пресуде по тужби БиХ против Србије за геноцид.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи